Mas de l'Hereu (Montbrió del Camp)

(S'ha redirigit des de: Mas de l'Hereuet)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Mas de l'Hereu
Imatge
Mas de l'Hereu, amb la torre
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontbrió del Camp (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 06′ 28″ N, 0° 58′ 54″ E / 41.10779°N,0.98157°E / 41.10779; 0.98157
Format perTorre del Mas de l'Hereu Modifica el valor a Wikidata
Bé cultural d'interès local
Mas de l'Hereu - Mas Llambert
Data13 octubre 1982
Id. IPAC9467 Modifica el valor a Wikidata
Bé cultural d'interès nacional
Torre del Mas de l'Hereu
Tipusmonument històric
Data22 abril 1949
Codi BCIN4091-MH Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC39516 Modifica el valor a Wikidata

El Mas de l'Hereu, o Mas de l'Hereuet, és una masia rural catalana dividida en dues propietats amb el Mas Llambert. Està situada a Montbrió del Camp (Baix Camp), a la carretera T-310, quilòmetre 12,250.

L'origen d'aquesta construcció és del segle xii. Inicialment eren una sola propietat i hi ha documents que proven que el 1300 ja s'havien segregat. El conjunt està protegit com a bé cultural d'interès local i la torre de defensa com a bé cultural d'interès nacional.

Torre del Mas de l'Hereu[modifica]

La part anomenada mas de l'Hereu consta d'una primera planta noble, amb dues sales i un pati interior amb porxos i claustre. Amb posterioritat fou afegit un magatzem. També té una bassa de grans dimensions.

La torre de defensa és una construcció de planta circular que consta de planta baixa, dues plantes pis i un mirador envoltat per merlets i matacans. La torre fou construïda l'any 1591 per defensar-se dels creixents atacs pirates de la costa catalana.

Mas Llambert[modifica]

Consta de planta baixa, pis i golfes. La porta principal és d'arc de mig punt adovellat, mentre que les finestres són d'arcs molt rebaixats o amb llindes de maó. Sobre la porta del mas hi ha un matacà. La coberta és a doble vessant, amb el carener paral·lel a la façana principal. Els diferents cossos adossats presenten alçades diferents amb teulades, per tant, independents. El mas Llambert presenta una construcció circular adossada que també podria ser una torre de defensa.

Al costat s'hi pot trobar un vèrtex geodèsic (referència 261139001).

Ambdues cases tenen un forn de pa i una cisterna.

Història[modifica]

És la masia més anomenada del terme i la més important. La construcció actual és del segle xvi, tot i que les torres cilíndriques són medievals. A les finestres altes de la torre aïllada hi ha la data 1586, que potser correspon a la data de construcció del mas. Pertany a dos propietaris, corresponent als senyors Massip de Montbrió la torre tangent i la meitat de la casa.

La masia ha estat restaurada i actualment està condicionada amb diverses habitacions per gaudir del turisme rural. La torre disposa de quatre plantes amb rebedor, dormitori, oratori i mirador.

Referències[modifica]

  • «Mas de l'Hereu - Mas Llamberg». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 25 abril 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mas de l'Hereu