Masia Salvans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Masia Salvans
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaAvià (Berguedà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAv. Pau Casals, 1 - c. Padró. Avià (Berguedà)
Map
 42° 05′ N, 1° 49′ E / 42.08°N,1.82°E / 42.08; 1.82
IPA
IdentificadorIPAC: 2956

Masia Salvans és una masia del municipi d'Avià, situada dins el nucli urbà del poble, inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Masia de grans proporcions. Està estructurada en planta baixa i tres pisos superiors. Està feta de maó després arrebossat i carreus de pedra als arcs i altres zones destacades. Al primer i segon pis hi ha una galeria d'arcs de mig punt suportats per pilars amb capitells amb motllures planes. A la zona superior, a manera de remat, hi ha tres òculs. La coberta està feta amb embigat de fusta i teula àrab. La façana és força simètrica. La porta d'entrada és de pedra, un arc escarser molt rebaixat amb un ràfec sobre seu. A la clau hi figura la data de construcció.[1]

Història[modifica]

Documentada des del segle xvii com la Paraire o la Parera. Arran del matrimoni de la pubilla de la casa amb l'hereu de Salvans de Biure, passa a ser coneguda amb el nom de Salvans.[2] L'antiga casa de Sagàs tenia un oratori propi. La família conserva un llibre amb la seva història i l'estat de comptes des del segle xviii. A la llinda de l'entrada hi ha la data de 1870.[1] Posteriorment la família va construir fora del nucli la caseta de Salvans.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Masia Salvans». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 23 agost 2014].
  2. Diversos Autors. El Berguedà. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Direcció General de Patrimoni Cultural, 1994, p. 144. ISBN 8439326718. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Masia Salvans