Masia de la Guinea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Masia de la Guinea
Dades
Tipusmasia
Localització geogràfica
Entitat territorial administratival'Eliana (el Camp de Túria) Modifica el valor a Wikidata

La Masia de la Guinea,[1] coneguda anteriorment com a Masia del Sastre,[2] fou una masia de l'Eliana, situada a la partida del Fondo del català, coneguda modernament com a urbanització el Paradís.

La finca feia unes 300 fanecades, amb plantacions de tarongerars i terra campa on es produïa blat, dacsa, cotó, hortalisses i oliveres, regades pel seu propi pou i una gran bassa estany. Contenia dos edificis ben delimitats: un habitatge de parets emblanquinades, amb planta baixa i pis, destinada als senyors, i la casa dels masovers, de planta baixa a dos aigües, magatzem, corral i vaqueria. Destacava el jardí mediterrani situat al davant de la casa dels senyors.

Els senyors Víctor Martínez Solana i Isabel Pérez Rogero, la senyoreta, van adquirir la masia l'any 1940 i la van batejar com la Guinea en record de les seues plantacions de cafè a l'antiga Guinea espanyola (Guinea Equatorial). El senyor Martínez Solana, amb el seu pare i els seus germans van ser els fundadors de l'empresa Martínez Hermanos, que al segle XXI continua sent una important empresa del sector de l'alimentació a la república de Guinea Equatorial.

El 1959 va adquirir la propietat el senyor Fèlix Pastor Benavent, que replantà de tarongers tota la finca; en aquesta època feien de masovers el senyor José Policarpo Guerrero i la senyora Pilar Ballester Garcia. Finalment, la propietat passa a Manuel Sanía i companyia, que va desfer la propietat reconvertint-la a una urbanització de xalets.

Referències[modifica]

  1. Rubio, Vicent «El nostre poble, les nostres masies. Un xicotet patrimoni rural». Llibret de la falla Josep Antoni, Puríssima i Major, 2003, pàg. 52-67.
  2. «Acadèmia Valenciana de la Llengua. Toponímia dels Pobles Valencians. L'Eliana. El Camp de Túria». Arxivat de l'original el 2018-01-26. [Consulta: 26 maig 2020].