Mastodon (xarxa social)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de programariMastodon
Mastodon Logotype (Full Reversed).svg
Mastodon desktop web screenshot.png
Versió inicial 5 octubre 2016
Escrit en JavaScript i Ruby
Sistema operatiu World Wide Web
Disponible en
Tipus Serveis web, programari lliure, servei de xarxa social i GNU social
Llicència GNU AGPL v3.0 only
Epònim Mastodont
Part de Fedivers
Més informació
Lloc web Web oficial
Twitter MastodonProject
Youtube UCXSPPy9mRo9tVnEwKOwo93g
Seguiment d'errors Pàgina de seguiment d'errors
Modifica dades a Wikidata
Mascota de Mastodon portant un telèfon mòbil en la seva pota.

Mastodon és una xarxa social lliure i descentralitzada de microblogging, similar a Twitter, llançada a l'octubre de 2016 sota el domini principal mastodon.social[1][2]

Característiques[modifica]

Es diferencia de Twitter per tractar-se d'una federació descentralitzada de servidors que corren programari de codi obert (llicència Affero General Public License), i el seu codi i documentació està disponible en el repositori github .[3] Significa que els usuaris i usuàries estan escampades en diferents comunitats autònomes i independents anomenades "instàncies" (servidors) la xarxa dels quals s'anomena fediverso[4] (joc de paraules entre federació i univers ) però així i tot unificats per mitjà de la possibilitat de intectactuar entre si.[5][6][7][8]

Segons Le Monde a inicis d'abril de 2017 van existir 50 instàncies intercomunicades i van anar augmentant a centenars.[9][10]

El seu ús és gratuït, els usuaris publiquen estats o "toots" de fins a 500 caràcters o contingut multimèdia, també inclou l'ús d'etiquetes i esments a altres persones usuàries.[11]

Cal assenyalar que les instàncies poden ser accedides per públic en general o de forma limitada segons criteris particulars. Així s'han creat instàncies per afinitats peculiars com a artistes, aficionats a la política, esdeveniments socials, o temes específics.

Administració[modifica]

En ser autònomes, cada instància és gestionada per administradors, generalment els creadors, que són els que decideixen les polítiques d'ús, la gestió de recursos, els comptes permesos, i quins comptes són mostrats en l'historial federat. A més, regulen les interaccions amb altres instàncies principalment a causa dels conflictes culturals que comporta la llibertat d'expressió.[12]

Es considera que l'existència de múltiples instàncies permet comunitats més petites que són més fàcil de moderar que una única gran comunitat.

Per regla general, les instàncies prohibeixen contingut tòxic, ofensiu o relacionat amb el nazisme.

Compte d'usuari i estats[modifica]

Un usuari tria d'una llista d'instància des de la qual crear el seu compte, la identificació és similar al correu electrònic: àlies +@ +instància. Per exemple Gargron@mastodon.social (el compte del fundador) serveix per comunicar-se des de qualsevol instància, en canvi dins de la mateixa instància usar @Gargron és suficient.[13] I en el client web l'URL es referència "instància/@usuari" -segons l'exemple- com mastodon.social/@Gargron.

L'usuari pot establir si permet ser seguit públicament o previ consentiment.[14] A més, es pot bloquejar als contactes perquè les publicacions no es mostrin, excepte les republicacions d'altres usuaris i els esments.[15][16]

Per relacionar-se es fa servir el terme "local" per als usuaris registrats en la mateixa instància i "federada" per ser mostrats en tota la xarxa.[nota 1]

Les publicacions són anomenades toots i es conformen de text, contingut multimèdia i esments.[nota 2] Un toot pot ser públic, visible o ocult de l'historial, o privat per als seus seguidors o contactes esmentats. A més es poden compartir per altres usuaris. Els continguts sensibles o etiquetatges com a NSFW (No segur per al treball) són ocultats sota un advertiment.[17]

Aplicacions disponibles[modifica]

Mastodon està disponible per a navegadors web d'escriptori i mòbils compatibles amb HTML5. Gràficament està inspirat en TweetDeck, amb columnes separades per a l'historial d'estats locals i federats. L'historial federat agrupa a tots els estats públics en el fedivers de forma similar a un agregador de xarxes socials. La interfície és personalitzable.

A la fi de 2016 la comunitat va desenvolupar aplicacions mòbils, Amaroq per iOS i Tusky per Android.[18][19]

Desenvolupament[modifica]

Twitter-vs-Xarxes-lliures.pdf

Mastodon va ser una resposta per buscar una "alternativa viable a Twitter per construir comunitats".[20] En una entrevista per Huffington Post, un dels desenvolupadors va considerar que el creixement d'instàncies redueix la monopolització del servei.[21] La versió estable 1.0 va ser llançada al febrer de 2017.

Informació tècnica[modifica]

La xarxa social va ser desenvolupada a partir de GNU Social, servei compatible i també lliure escrit en Ruby on Rails, React.js i Redux. Pot interactuar-se amb instàncies derivades com Friendica amb algunes limitacions. També funciona amb altres serveis basats en el protocol OStatus com ActivityStreams, WebFinger, PubSubHubbub i Salmon.

Mastodon pot ser instal·lat i executat en qualsevol servidor Linux. Per a això només requereix com a base al llenguatge Ruby amb paquets complementaris com Node.js, PostgreSQL, Redis i ImageMagick.[22] També pot ser desenvolupat i executat en Heroku.[23]

A més de permetre contingut adjunt com a vídeos, gifs i imatges, el servidor implementa interfícies per comunicar-se: un client RESTful amb JSON per als estats o "toots" en brut, un altre client de streaming per a actualitzacions en temps real i un altre per a les aplicacions mòbils com Tusky.[24] També es fa servir OAuth2 per a autenticació.

Recepció[modifica]

El 4 d'abril de 2017 la instància principal mastodon.social va créixer fins a 41.000 usuaris. A causa de la saturació, la pàgina web va convidar a registrar-se en altres instàncies.[25] El diari Le Monde va recopilar opinions dels usuaris pel seu ambient amigable en comparació amb Diaspora*. D'altra banda, alguns editors van criticar el seu desenvolupament primerenc, falles en el cercador de contactes i el disseny en les aplicacions mòbils.[26][27]

El 15 d'aquest mes, Mastodont va aconseguir 200.000 registrats en el fediverso. Gairebé la meitat d'adoptats van ser d'usuaris japonesos i en especial la instància "Pawoo" administrada per Pixiv que va ser paraula tendència durant dos dies.[28] El 17 d'abril va aconseguir els 340.000 usuaris amb 600 instàncies connectades. El 6 de maig va aconseguir les 1700 instàncies.

A pesar que una banda de metall porta el nom de la xarxa social, els integrants ho van prendre de forma humorística, relacionant la coincidència com a estratègia de màrqueting.[29]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Notes
 1. L'historial o timeline federat depèn de quantes instàncies estan interconnectades. És possible que per motius de seguretat o legalitat no es mostrin totes les interaccions dels usuaris del fedivers.
 2. Es pronuncien com a "tut" o "tuts" per representar el so d'una trompeta.
Referències
 1. «Mastodon Social is THE Twitter Alternative for…», 11 enero 2017. [Consulta: 11 enero 2017].
 2. «A beginner's guide to microblogging on Mastodon» (en en). [Consulta: 8 abril 2017].
 3. «Welcome to Mastodon», 31-03-2017. [Consulta: 25 juny 2017].
 4. Tidey, Jimmy «What would Twitter be if it adopted Wikipedia’s politics?». openDemocracy, 6 enero 2017 [Consulta: 11 enero 2017].
 5. Brown, Eileen «Is Mastodon the new social media star, or imploding black hole? | ZDNet» (en en). [Consulta: 18 abril 2017].
 6. «Project announcement on Hacker News».
 7. «Are You on Mastodon Yet? Social Network of Our Own – ProfHacker - Blogs - The Chronicle of Higher Education» (en en-us). [Consulta: 10 abril 2017].
 8. Morse, Jack. «In the rapidly expanding Mastodon fediverse, there's an instance for everyone». [Consulta: 16 abril 2017].
 9. Audureau, William «Le réseau social Mastodon, un « Twitter plus proche de l’esprit originel »» (en fr). , 04-04-2017 [Consulta: 6 abril 2017].
 10. Yamamoto), 山本竜也(Tatsuya. «Mastodonと何なのか? 連合タイムラインに表示されるのは? - Engadget Japanese». [Consulta: 19 abril 2017].
 11. Rochko, Eugen. «Mastodon - Learn More» (en en). [Consulta: 23 febrer 2017].
 12. Feldman, Brian «Mastodon Doesn’t Have Nazis. Yet.» (en en). [Consulta: 22 abril 2017].
 13. Bonnington, Christina «Mastodon is an open source, decentralized version of Twitter». The Daily Dot, 22-11-2016 [Consulta: 11 enero 2017].
 14. «Add support for private accounts · Issue #180 · tootsuite/mastodon · GitHub» (en en). [Consulta: 23 febrer 2017].
 15. «Hide posts from blocked users that have been reblogged by someone you follow · Issue #60 · tootsuite/mastodon · GitHub» (en en). [Consulta: 23 febrer 2017].
 16. «Filter mentions from unblocked users that reply to a status by a blocked user · Issue #63 · tootsuite/mastodon · GitHub» (en en). [Consulta: 23 febrer 2017].
 17. «proper content warnings and more extensive sensitive content · Issue #239 · tootsuite/mastodon · GitHub» (en en). [Consulta: 23 febrer 2017].
 18. «Vavassor/Tusky» (en en). [Consulta: 10 abril 2017].
 19. «What Is Mastodon and Will It Kill Twitter?» (en en). [Consulta: 6 abril 2017].
 20. «The power to build communities, a response to Mark Zuckerberg». , 20-02-2017 [Consulta: 28 febrer 2017].
 21. «いちばんやさしい「マストドン」(Mastodon)の話» (en ja-jp). [Consulta: 11 maig 2017].
 22. «Production guide».
 23. «GitHub - tootsuite/mastodon: A GNU Social-compatible microblogging server» (en en). [Consulta: 23 febrer 2017].
 24. «Gargron/tusky-api» (en en). [Consulta: 11 maig 2017].
 25. «Mastodon.social is an open-source Twitter competitor that’s growing like crazy», 04-04-2017. [Consulta: 6 abril 2017].
 26. Ulanoff, Lance. «Don't get too attached: Twitter 'rival' Mastodon will go extinct». [Consulta: 6 abril 2017].
 27. «The promises and problems of Mastodon, a Twitter alternative». [Consulta: 8 abril 2017].
 28. «Mastodon開発者とpixivのPawoo、ロリ絵対策について議論する» (en ja). [Consulta: 16 abril 2017].
 29. Gilmer, Marcus. «Mastodon the band’s response to Mastodon the platform is metal AF». [Consulta: 8 abril 2017].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mastodon (xarxa social) Modifica l'enllaç a Wikidata