Matèria fotònica

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

La matèria fotònica és un estat de la matèria en el qual els fotons es comporten com si tinguessin massa i interaccionen els uns amb els altres, formant «molècules». En condicions normals, els fotons manquen de massa en repòs i no poden interaccionar.[1][2] Es pot obtenir matèria fotònica mitjançant «l'acoblament dispersiu de llum a àtoms amb un alt grau d'interacció i un estat de Rydberg molt excitat».[1] L'acoblament és degut a un procés conegut com a «bloqueig de Rydberg»,[3] en el qual les excitacions provocades per un fotó limiten la gamma d'interaccions d'un altre fotó amb els àtoms que l'envolten, el que dóna com a resultat una interacció entre els fotons en qüestió.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Firstenberg, O.; Peyronel, T.; Liang, Q. Y.; Gorshkov, A. V.; Lukin, M. D.; Vuletić, V. (2013). «Attractive photons in a quantum nonlinear medium». Nature.
  2. «Seeing light in a new light: Scientists create never-before-seen form of matter» (en anglès). Sciencedaily.com, 25-09-2013. DOI: 10.1038/nature12512. [Consulta: 29 setembre 2013].
  3. També conegut com a «bloqueig d'excitació de Rydberg» o «bloqueig dipolar»