Materials Docents en Xarxa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de lloc webMaterials Docents en Xarxa
MDX
Mdx.jpg
URLwww.mdx.cat
TipusRepositori digital
Comerç ?no
LlenguaCatalà, castellà, anglès
Llenguatge de programacióDSpace
CreadorConsorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya
EditorConsorci de Serveis Universitaris de Catalunya
Llançament2009
EstatEspanya
EstatActiu
Modifica les dades a Wikidata

Materials Docents en Xarxa (MDX) és un repositori cooperatiu[1] que conté materials i recursos digitals resultants de l'activitat docent que es porta a terme a les universitats membres.[2] La finalitat d'MDX és augmentar la visibilitat i la difusió de la producció docent de les institucions participants, tot contribuint a la innovació educativa, d'una banda, i a l'accés lliure al coneixement, de l'altra.[3]

Creat el 2009,[4] MDX és un projecte de les universitats participants i el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

Objectius[modifica]

Els objectius d'MDX són:[5][6]

 • Facilitar la gestió dels materials i els objectes docents produïts a les universitats, integrant-los i organitzant-los en un servidor comú.
 • Oferir al personal acadèmic de les universitats participants un servidor de recursos per a l'arxivament dels materials docents que produeixen i per a la seva reutilització posterior.
 • Proporcionar un accés senzill, ràpid i permanent a la producció docent de les institucions membres.[7]
 • Afegir valor als materials recollits amb elements com la direcció permanent, les citacions normalitzades o les estadístiques de consulta.
 • Establir i aplicar mecanismes de preservació per assegurar la perdurabilitat dels materials.
 • Potenciar la publicació i l'edició de la producció docent en suport electrònic.[8]

Institucions participants[2][modifica]

Les institucions que participen a MDX són:

Característiques tècniques[modifica]

El repositori funciona amb el programa de codi lliure DSpace[9] i el protocol d'interoperabilitat de l'Open Archives Initiative, fet que permet incrementar la visibilitat dels documents, en oferir-se conjuntament amb altres repositoris internacionals.

Referències[modifica]

 1. «Els materials docents de 10 universitats, disponibles a internet amb accés lliure i gratuït». Roda de premsa, 2010.
 2. 2,0 2,1 «Institucions participants». [Consulta: 14 juny 2016].
 3. Gros Salvat, Begoña. Evolució i reptes de l'educació virtual: Construint l'e-learning del segle XXI. Editorial UOC, novembre del 2011, p. 114. ISBN 978-84-9788-407-5. 
 4. «Materials Docents en Xarxa (MDX), nou repositori en marxa». Universitat Pompeu Fabra, 15 octubre del 2010. [Consulta: abril 2016].
 5. «Materials Docents en Xarxa (MDX)». Comunicació presentada a la Trobada dels Serveis Informàtics de les Universitats de Catalunya (TSIUC): "Ús de les TIC per a la Innovació Docent", 2009.
 6. Rosa Montañà «MDX (Materials Docents en Xarxa): El nacimiento de un repositorio cooperativo de materiales docentes». Comunicació presentada a la Trobada dels Serveis Informàtics de les Universitats de Catalunya (TSIUC), 2007.
 7. «Els professors universitaris publiquen els apunts a la xarxa». VilaWeb, 12 gener del 2010.
 8. «Els apunts de 800 professors d'universitat s'ofereixen gratis a internet» (vídeo). TV3 - Notícies, 12 gener del 2010.
 9. «Fitxa d'MDX a DSpace».

Enllaços externs[modifica]

Materials Docents en Xarxa - Lloc web oficial