Math rock

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de gènere musicalMath rock
Slint 2007.jpg
Slint interpretant Spiderland al Festival de Música de Pitchfork (Chicago).
Origen Estats Units d'Amèrica i Japó
Creació dècada del 1980 i 1988
Part de rock alternatiu
Modifica les dades a Wikidata

El math rock és un estil de rock experimentalrock indie rítmicament complex, basat sobretot en riffs de guitarres, que va aparèixer a finals dels anys 90, influenciat per grups de rock progressiu com King Crimson i per compositors minimalistes del segle XX com Steve Reich. Es caracteritza pel ritme de les estructures, complex i atípic (amb inicis i aturades irregulars), contrapunts, compassos senars, melodies angulars i acords sovint discordants.

Característiques[modifica]

Mentre que la majoria de la música rock es basa en patrons de 4/4 (encara que accentuat o sincopat), el math rock en fa ús d'asimètrics (com ara 7/8, 11/8, 13/8; o temps que canvien contínuament en funció de diferents agrupacions de 2 i de 3. Aquesta complexitat rítmica (vista com "matemàtica" per molts oients i crítics) és el que dóna nom al gènere.

El so té una dominància principal de les guitarres i bateries (com al rock tradicional) i, per la complexitat de ritmes, els bateristes d'aquesta grups acostumen a destacar més que en altres estils. És habitual que els guitarristes facin ús de tècniques com el tapping a l'hora de tocar, i de tant en tant incorporin pedals per fer bucles. Les guitarres sovint acostumen a tocar-se amb un so net, més habitualment que en altres gèneres del rock; tot i que alguns grups de math rock facin ús de la distorsió.

Les lletres no acostumen a ésser un element primordial; la veu es tracta com si fos un instrument més. Sovint les veus no són doblades, sinó que es situen a un volum baix (com l'estil de gravació de l'Steve Albini, per exemple). Molts dels grups més famosos d'aquest gènere són totalment instrumentals (com ara Don Caballero o Hella), tot i que en ocasions han experimentat amb les veus en diferents graus.