Matilde de Magdeburg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMatilde de Magdeburg, o
de Hefta

Talla a Merazhofen
Nom original(de) Mechthild von Magdeburg Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementMechtild
c. 1207 Modifica el valor a Wikidata
Arquebisbat de Magdeburg Modifica el valor a Wikidata
Mort1282 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (74/75 anys)
Kloster Helfta (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófilòsofa, escriptora, mística Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósOrde del Cister Modifica el valor a Wikidata
beguina i mística
CelebracióEsglésia catòlica (venerable), Església d'Anglaterra (santa i mestra espiritual), Església Evangèlica Alemanya
PelegrinatgeHefta
Festivitat15 d'agost (catòlics), 19 de novembre (Església d'Anglaterra: commemoració); 26 de febrer (Església Evangèlica Alemanya, commemoració)
IconografiaCom a beguina

Musicbrainz: 162af837-d5a2-433e-83ae-56bb5b40f319 Discogs: 1930762 Project Gutenberg: 37912 Modifica el valor a Wikidata

Mechthild de Magdeburg (regió de Hefta, 1207- ca. 1282) fou una monja beguina alemanya, mística, escriptora i filòsofa medieval. Monja beguina de gran cultura, des que era petita va tenir visions, que el seu confessor li va instar a escriure, atribuint-les a un missatge diví. Aquest és l'origen de la seva obra magna, Das fließende Licht der Gottheit, dividida en set llibres de gèneres diferents, on explica poèticament la seva visió de Déu.[1]

Influïda per l'amor cortès en la llengua viva i les descripcions passionals, narra com cerca la unió amb Déu fins i tot en els moments de màxima llunyania, i com aquesta divinitat li respon, ja que la seva presència és arreu. Anticipa amb aquesta idea el pensament místic barroc, influint en les seves imatges, especialment en l'anomenada "nit fosca de l'ànima", moment on el creient se sent sol i abandonat en no percebre signes de Déu. L'anhel d'unió amorosa prové del Càntic dels Càntics.

Inclou referències cultes i una descripció de l'infern, el purgatori i el cel com a mons graduals que alguns estudiosos han vist com una de les possibles influències de l'estructura de La Divina Comèdia, si bé la concepció de Dante difereix de la de Mechthild. Condemna especialment els cristians que s'allunyen dels bons costums, per sobre dels infidels, amb menys responsabilitat per no conèixer tant el missatge de Jesús, una visió moderna que no era freqüent a una època marcada per un fort antisemitisme.

És venerada com a santa per l'Església d'Anglaterra (commemorada el 19 de novembre) i l'Església Evangèlica d'Alemanya (el 26 de febrer), i com a venerable per l'Església Catòlica (amb festivitat el 15 d'agost)

Referències[modifica]

  1. Gosset. Mujeres místicas: Época medieval (en español). 2a edició. Palma: José J. de Olañeta Editor, 1998, p. 34-42. ISBN 84-7651-592-8. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Matilde de Magdeburg