Matriarcat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
La comunitat tuareg és un exemple de societat que reflecteix tendències matriarcals

El matriarcat és el terme antropològic utilitzat per a definir la condició social en què les mares tenen autoritat suprema en llurs famílies, en què els membres femenins de la societat predominen en les posicions de poder i en què la posició de més poder serà ocupada per una dona. El terme "ginecocràcia" s'utilitza per a referir-se específicament al govern de les dones. El terme oposat és el patriarcat.[1]

  • El matriarcat difereix del matrilinealisme en què els fills s'identifiquen culturalment amb llur mare i no pas amb llur pare, i les aliances familiars i tribals es formen a partir dels llinatges de sang de les dones. Per exemple, en la tradició de l'halacà jueva, una persona que neix d'una mare jueva és considerada automàticament jueva; el judaisme, per tant, es transmet de la mare cap al fill.
  • El matriarcat també difereix del matrilocalisme, un terme que els antropòlegs sovint utilitzen per a descriure les societats en què l'autoritat de les mares és prominent en les relacions domèstiques i en què els marits s'uneixen a la família de llurs mullers en comptes que aquesta s'uneixi a la tribu o la família del marit.

El matriarcat és una combinació d'aquests factors i pot incloure el matrilinealisme i el matrilocalisme. La característica més important del matriarcat és que les dones es fan càrrec de la distribució dels béns productius de la societat. Aquesta característica és molt més forta que la matrilinealitat i la matrilocalitat perquè dona a les dones una posició d'influència en les societats.

Referències[modifica]

  1. Romaguera, Àlex «Entrevista a Anna Boyé: El matriarcat ens acosta a la societat ideal». La Directa, 29-11-2017, pàg. 32.