Mausoleu dels Atilis

Infotaula d'obra artísticaMausoleu dels Atilis

Modifica el valor a Wikidata
Tipusmausoleu romà Modifica el valor a Wikidata
Materialgres Modifica el valor a Wikidata
Localització
Col·lecció
MunicipiSádaba (província de Saragossa) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 17′ 43″ N, 1° 15′ 57″ O / 42.29519°N,1.26581°O / 42.29519; -1.26581
El mausoleu dels Atilis

El mausoleu dels Atilis està situat a Sádaba (Saragossa), apartat del nucli urbà i molt proper a la carretera que porta a Uncastillo. Popularment és conegut com a "Altar de los Moros" i és un dels mausoleus d'època romana més importants, pel seu estat de conservació, de la península. Declarat Monumento Histórico-Artístico el 1931.

Història[modifica]

Aquest mausoleu fou construït per Atilia Festa com a lloc de sepultura de les restes del seu avi C. Atilius Quirina, del seu pare L. Atilius Festa i la d'ella mateixa, encara en vida. Cal situar aquesta construcció a l'època de la dinastia severa (193-235 dC), però també podria ser anterior. Aquesta família devia tenir un important pes polític i econòmic a la regió. Hom coneix, almenys, un altre mausoleu a la zona, de la mateixa família.

L'edifici[modifica]

El que es conserva és el mur de la façana principal del sepulcre. Tal com es troben les restes, hom pensa que devia tractar-se d'un edifici, amb cel·la, com el de Favara. Sobre un podi de carreus s'aixeca la façana, amb cinc arcs de mig punt separats per pilastres. L'arc central i els dels extrems estan rematats per frontons triangulars, dels que es conserven bé els dos de la dreta. Entre les arcades i els frontons es troben les inscripcions que han facilitat la identificació de l'edifici. Els paraments cecs dins de cada arcada contenen unes garlandes a més d'unes obertures que podrien utilitzar-se per a les ofrenes o per a la ventilació de l'interior. Encara que molt desgastada, es pot veure la decoració de motius florals que cobria algunes parts d'aquesta façana.

També s'ha suposat que podria tractar-se d'una construcció oberta, és a dir sense teulada, almenys parcialment, amb un altar al centre.

Enllaç[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mausoleu dels Atilis
  • José Maria Blázquez. El dístilo sepulcral de Iulipa y el mausoleo de los Atilios. Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. Alacant, 2006
  • Francisco Javier Sánchez Cantón. Monumentos españoles. Catálogo de los declarados Històrico-Artísticos 1844-1953. Ministerio de Cultura. Madrid, 1985. ISBN 84-7483-406-6