Mecanisme de moviment alternant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Màquina de vapor estacionària demostrant el moviment alternatiu.
Jou escocès
Motor de pistons lliures Pescara funcionant com a generador de gasos calents per a accionar una turbina.

El mecanisme de moviment alternatiu o de moviment alternant és un moviment repetitiu cap amunt i cap avall o cap endavant i cap enrere. Es troba en una àmplia gamma de mecanismes, incloent motors alternatius i bombes. Els dos moviments oposats que conformen un cicle alternant són anomenats temps del mecanisme. El Moviment alternatiu és clarament visible en les màquines de vapor primitives, (en particular les d'èmbol horitzontal), els motors estacionaris i les locomotores de vapor de cilindre exterior, ja que el cigonyal (en aquest cas - la mateixa roda) i la biela generalment són visibles. Matemàticament, el moviment alternatiu és aproximadament un moviment harmònic simple sinusoidal. Tècnicament, però, el moviment alternatiu produït per la rotació d'un mecanisme de biela-manovella surt una mica del moviment harmònic simple a causa del canvi d'angle de la biela durant el cicle.

Conversió d'un moviment alternatiu en moviment circular i viceversa[modifica]

Un mecanisme de moviment alternatiu es pot utilitzar per convertir un moviment alternatiu en moviment circular, o al revés, invertir-lo i convertir un moviment circular en moviment alternatiu.

[3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Mecanisme Cartwright. Pàg 4/6 i figura 37.(anglès)
  2. The Repertory of patent inventions: and other discoveries and improvements in arts, manufactures, and agriculture; being a continuation, on an enlarged plan, of the Repertory of arts & manufactures. Published for the proprietors by T. and G. Underwood, 1829, p. 358– [Consulta: 15 December 2010]. 
  3. Richard Dennis Hoblyn. A Manual of the Steam Engine. BiblioBazaar, LLC, 21 August 2008, p. 70–. ISBN 9781426424687.  Imatge pàg.71.

Enllaços externs[modifica]