Medicina en l'Antic Egipte

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La medicina a l'antic Egipte s'ensenyava a les cases de la vida adjuntes als temples. S'hi realitzaven les cures especials als malalts i es formaven metges específicament mitjançant pràctiques controlades pels sacerdots, les quals després exercien amb la clientela. El coneixement que tenim sobre el tema prové del contingut de diversos papirs, papir Edwin Smith, que és el document quirúrgic més antic que es coneix, ja que data del segle XVII aC . i transcriu coneixements d'una època anterior, el de Ebers, que és un recull de textos mèdics, el de Kahun, que es refereix a ginecologia, el de Hearst, que és un formulari metge pràctic i el de Londres, que conté nombrosos encanteris. També ens han arribat indicis de la medicina egípcia a través de les Ostraca i de receptes copiades pels grecs. Concretament Hesy-Ra , que va viure cap a l'any 3000 aC, és considerat el metge més antic que es coneix.

Instrumental mèdic, gravat al temple de Kom Ombo.

Malaltia[modifica | modifica el codi]

 • La malaltia era la demostració física d'una possessió del cos del pacient per agents sobrenaturals: enemics que tenen accés a un poder màgic, un déu enfadat, algun difunt descontentament, etc. És per això que metges i encantadors treballaven de forma paral·lela: primer era l'encantador i després el metge.
 • L'embolcall corporal és un element necessari per aconseguir la vida eterna, i la seva destrucció impediria aconseguir-ho. La pitjor situació possible per a un egipci de l'antiguitat era morir ofegat o incinerat, amb la qual cosa el seu cos es perdria.

Vegeu també: embalsamament i Llibre dels Morts

El sistema sanitari[modifica | modifica el codi]

La visió del món del segle d'XXI ens indueix a pensar en la medicina egípcia comparant-la amb els serveis actuals, però el primer que cal tenir en compte és el fet que, pel que sabem, el sistema depenia del temple, contemplat aquest com una institució.

El sistema de cures mèdiques dels egipcis antics era un servei públic amb les següents característiques:

 1. Gratuït: per tant, accessible per a tothom.
 2. General: per a tota classe social.
 3. Nacional: disponible a tot el país.
 4. Disponible en qualsevol moment.

Forma part d'un servei a la comunitat més general, que el mateix cuidava els canals d'irrigació, l'educació, la justícia, les reserves de grans, tot el necessari per a la població d'Egipte, i està sota l'autoritat del temple: a la casa de la vida, el temple maneja, entre altres, l'escola dels escribes, oberta a tothom, que forma futurs escriguis però que només conserva per a si els millors. També assegura la formació dels metges i sacerdots. Aquesta institució gestiona igualment els llocs d'atenció mèdica dins del temple, i especialment un espai de cures, cridat a posteriori "sanatori", que no era un balneari com s'ha cregut, sinó espais sacerdotals amb banyeres plenes d'aigua sagrada, on el malalt era submergit esperant una curació divina.

Les lleis sanitàries eren estrictes, la higiene era escrupolosament complida i havia ordenances mèdiques per vigilar les aigües, no només per a la neteja dels vius sinó també per a la higiene mortuòria. Tot això indica un alt grau d'evolució de la Medicina.

Segons sembla, les normes d'aprenentatge i de la pràctica eren promulgades pel metge del faraó, que es trobava a la cúspide de la jerarquia mèdica, per sota d'ell hi havia els metges de palau, dels quals un era l' Doctor cap del nord i del sud , una mena de Ministre de Sanitat. A les seves ordres hi havia els inspectors, supervisors i els mestres dels metges. En un esglaó inferior es situaven la immensa majoria dels metges pràctics.

Les normes d'aprenentatge i de la pràctica eren dictades pel metge del faraó, i no els estava permès sortir de l'ortodòxia ni emprar altres mètodes terapèutics que els indicats en els manuals; seguint aquesta pauta, encara que els resultats no fossin els desitjats el metge estava lliure de tot retret.

Aquesta rigidesa constituïa un obstacle molt important per a la innovació i per aprendre de les seves pròpies observacions.

No coneixem si algun d'ells es dedicava a la investigació, tot i que de fer-ho havien de ser els de jerarquies superiors perquè es acceptessin els seus descobriments.

Formació[modifica | modifica el codi]

Cuidant una migranya.

Hi havia un alt grau de coneixement del cos humà, en part a causa del procés de momificació dels cadàvers. Només tractaven les malalties que podien curar, així classificaven les malalties:
«Aquesta és una malaltia que conec i curaré»
«Aquesta és una malaltia que conec i no tractaré»
«Aquesta és una malaltia que no conec i no tractaré.»

Segons sembla, les normes d'aprenentatge i de la pràctica mèdica eren promulgades pel metge del faraó, que es trobava a la cúspide de la jerarquia mèdica: per sota d'ell hi havia els metges de palau, dels quals un havia de fer el paper de supervisor.
Els altres eren inspectors mèdics i constituïen un grup menys important. En un esglaó inferior es situaven la immensa majoria dels metges pràctics.

La formació dels metges, es realitzava a la casa de la vida. Es reclutaven joves estudiants després d'un període d'observació, i també s'ensenyava als metges grecs que arribaven per completar el seu coneixement a Egipte, que tenia fama de comptar amb els millors metges. Aquest complement de la formació podia durar deu anys. El sistema educatiu no és conegut, però sembla descansar en la parella mestre-aprenent.

Els mètodes[modifica | modifica el codi]

Dyehuty (Thot) amb aparença de ibis. Ramesseum.

El lloc i el mètode de curació depenien de la relació entre el sanador i la religió:

 • Els metges, anomenats pels egipcis sun-nu , que vol dir l'home dels que pateixen o estan malalts , exercien fora del temple. Ells ho feien d'una manera "laica", però segons els preceptes del temple. El seu déu tutelar era Dyehuty, a qui els grecs van anomenar Thot. Començaven les seves pràctiques com metges itinerants: anaven a veure el pacient, i atenien una única classe de malaltia: eren especialistes. Només el metge amb una gran experiència reconeguda arribava a ser generalista. Després d'un període itinerant, l' sun-nu podia intentar entrar en un centre de cures, o exercir a la seva residència.
 • Els metges uabu-sekhmet exercien només en el temple. Per a ells, la pràctica de la medicina estava impregnada totalment per la religió, pràcticament exercien la màgia. Eren dependents de la deessa Sekhmet, la deessa de la curació. Aquests eren els metges del faraó, el déu a la terra.
 • Els metges exorcistes , que curaven mitjançant encanteris i amulets.

Els mètodes eren variats: Hi havia metges per a totes les parts del cos, per l'esperit, per a les dones, els homes, els nens, i fins i tot els havia segons l'estació. A la posteritat ha arribat el cas del mèdic d'ulls, que operava cataractes, i el d'un mèdic de dones que feia la prova de l'embaràs, inclosa la predicció del sexe del nen ( papirs de Berlín).

La medicina va estar regulada des de temps de Imhotep, com testimonia una inscripció en una paret de Saqqara, amb les regles ètiques que regulen la professió ben definides: el lloc de la instal·lació dels centres de cures, la supervisió d'aquests, supervisió de l'activitat del sun-nu , l'estimació del seu rendiment, accions disciplinàries. No li estava permès emprar mètodes terapèutics que es sortissin, de l'ortodòxia només podia utilitzar aquells que definia l'autoritat dels tractats clàssics i en aquest cas encara que els resultats obtinguts no foren bons estava lliure de tot retret.

Diagnòstic[modifica | modifica el codi]

Papir Ebers.

El sistema de diagnòstic està descrit en el papir Ebers. La seqüència és la següent:

 • Fer preguntes al malalt, amb ordre i pacientment,
 • Investigar entre els seus familiars,
 • Trobar l'origen directe i indirecte del sofriment,
 • Cercar l'existència d'antecedents familiars,
 • En cas de recaigudes, verificar si el tractament és l'adequat,
 • Preparar un pla de cures, a curt i mitjà termini.

En arribar aquí, el diagnòstic es confon amb la prescripció: es converteix en un informe detallat que inclou les cures mèdiques i els medicament s. El primer que s'intenta és impedir el patiment, a continuació aturar l'avanç de la malaltia, per acabar trobant la seva eliminació.

Teràpies[modifica | modifica el codi]

Els mitjans terapèutics utilitzats pels egipcis eren senzills, múltiples i variats, sorprenents per al públic actual. Pertanyen a categories diferents:

Medicaments[modifica | modifica el codi]

Els havia de tot tipus: mineral, vegetal i l'animal.

 • Mineral és: sal del nord (natró), trossets de coure, pedra de Memphis en pols (anestèsic local?), Ocre groc per a les cremades,
 • Vegetal és: hi ha una rica farmacopea, que es va mantenir com un secret professional, la qual cosa fa difícil reconèixer les plantes utilitzades entre la flora actual (l'evolució climàtica cap l'escalfament que ha passat des de l'any 3000 aC, ha modificat la fauna i la flora de la regió, i la traducció dels noms està en dubte).
Certes substàncies no han estat identificades, i altres són font de debat (nicotina a Egipte antic, quan el tabac va arribar des d'Amèrica?). Estan identificats, per exemple, el coriandre, la garrofa, el all, la ceba, la resina de acàcia, la ordi rostida, etc.
 • Productes animals: carn (per curar les ferides), la mel (com antisèptic local), la cera, la web (desinfectant, ja que té una feble acció antibiòtica), el greix de vaca, la llet de burra, les vísceres de porc, etc.

La preparació dels medicament s es feia per prescripció, seguint rigorosos protocols. S'utilitzaven de diverses formes:

 • Preparats locals: ungüents, emplastres, pomades,
 • Preparats per absorbir: macerades en cervesa,
 • En forma de fumigacions: consistien en la crema de diferents elements i s'havia aspirar el fum resultant.

Farmacopea mèdica[modifica | modifica el codi]

La farmàcia estava molt desenvolupada: en els papirs de Grapow i Dein, es relaten fins a set-cents fórmules per a la preparació de remeis i perfums.

En el papir d'Ebers, es troben fins a mil receptes i entre els remeis més usats s'esmenta la ceba, alls, mel, cervesa, figues, llavors de lli, fonoll, mirra, àloes, safrà, opi, enciam, usaven el cafè com estimulant i certs preparats de plom, coure, antimoni. L'ús de purgants era molt freqüent.

Remeis màgics[modifica | modifica el codi]

Es tractava de mitjans mixtos, que utilitzaven excrements i màgia, per a proporcionar una nutrició repugnant a l'esperit que envaïa el cos, i així rebutjar-lo.
Aquests excrements eren generalment d'ase, cocodril, hipopòtam, pelicà, guanyat, mosques i fins i tot l'home.

També hi havia alquimistes, la finalitat era trobar substàncies màgiques que curessin les malalties, rejovenir a les persones, atorguen la immortalitat, per augmentar la potència sexual, etc.

Cirurgia[modifica | modifica el codi]

Algunes intervencions estan testimoniades, així com és probable l'ús d'analgèsics i anestèsic.

 • Extracció d'espines, cura de les mossegades (de gos, cocodril, Lleó, hipopòtam, etc.)
 • La sutura de ferides, reduccions de luxacions d'espatlla i de fractures de os s, (immobilitzant els membres)
 • Cura de les ferides de guerra,
 • Intervenció de cataractes, que està testimoniada en el període ptolomeic. Els instruments utilitzats estan representats en un mur posterior del temple de Kom Ombo.
 • La trepanació és visible en certs cranis, però la finalitat d'aquesta intervenció no és coneguda.
 • La circumcisió està representada en alguns baixos relleus i pintures, però no està explicada, de manera que no es coneix la seva tècnica.
 • Amputacions:
  • Posttraumàtiques.
  • Punitives: nas, llengua, orelles, mà, etc., Per ordre judicial.

Aquestes tècniques estan recollides en el Papir Edwin Smith.

Música[modifica | modifica el codi]

El papir Kahun és també el primer testimoni escrit sobre la influència de la música en el cos humà.

En altres papirs mèdics anteriors, es troben referències a l'encanteri de la música en la dona, relacionant-la amb la fertilitat. També curaven malalties mitjançant la respiració, per al que feien servir uns cants on es respirava d'una manera determinada en els diferents passatges.

Heròfil de Calcedònia, metge de Alexandria, regulava el ritme cardíac d'acord amb l'escala musical.

Drogues[modifica | modifica el codi]

El descobriment de components de tabac i de coca es remunta a l'arribada a territori francès el 1976 de la mòmia real de Ramsès II, a causa a l'estudi realitzat per la historiadora i egiptòloga, Christiane Desroches Noblecourt.[1][2][3]

La presència d'una planta que pertany a la classe Nicotiana L. uniformement distribuïda pels llocs més inaccessibles de la mòmia exclou la hipòtesi d'una superxeria. Sembla que els egipcis van conèixer aquestes espècies abans del que s'ho creia.

Medicina i Religió[modifica | modifica el codi]

Sekhmet

La medicina i la màgia estaven íntimament unides a l'antic Egipte, on la malaltia era el resultat de la intervenció de genis dolents, d'humans malintencionats o d'altres divinitats. Eren els missatgers de Sekhmet, deessa amb cap de lleona, que propagaven la malaltia i la mort.

Com també tenia el poder de curar, era la deessa dels metges, que exercien sovint com els seus sacerdots.

La màgia té una ressonància especial que es deu al mite de Osiris: Isis, "La gran Maga", després d'haver reconstruït el cadàver del seu marit diví, li va tornar a la vida per mitjà del seu poderosa màgia, i va ser fecundada "miraculosament" donant a llum a Horus.

Amulet: penjoll amb l' Ull d'Horus (Louvre).

Conjurs[modifica | modifica el codi]

Sovint estan associats amb els altres remeis, eren conjurs que un déu havia pronunciat en condicions anàlogues, i es recitaven per assegurar l'eficàcia del remei. A cada malaltia li corresponia una fórmula precisa per dir.

Profilàctics[modifica | modifica el codi]

Tenien diferents mètodes per evitar la malaltia:

 • Els amulets.
 • Les esteles profilàctiques: esteles que representaven a Horus muntat en un cocodril eren considerades protectores contra les mossegades i les picades d'animals verinosos.
 • Les imatges de déus curanderos.

Santuaris[modifica | modifica el codi]

Molts pacients visitaven els santuaris dels déus sanadors, com Imhotep i Amenhotep, tots dos divinitzats, amb l'esperança d'obtenir curació. Altres procuraven obtenir al sanatori , del temple de Hathor a Denderah i al temple de Hatshepsut.

Déus[modifica | modifica el codi]

Amenhotep, fill d'Hapu. Museu de Luxor.
 • Isis deessa de la salut, inventora dels remeis,
 • Horus sovint invocat en els casos de mossegades d'animals,
 • Hathor deessa de l'amor, protectora de les dones,
 • Thot déu dels escribes i patró dels oftalmòlegs,
 • Sekhmet deessa sanadora,
 • Bes protegeix el somni dels dorments i geni bo de les dones embarassades,
 • Selkis protegeix de les mossegades,

Homes divinitzats:

Obstetrícia[modifica | modifica el codi]

Min és el déu de la fecunditat, i la deessa Tueris qui protegeix la mare i el nen en el moment del part espantant als esperits malignes que poguessin danyar el nen. Sovint és acompanyada del déu Bes.

S'utilitzava a la deessa Hathor, deessa de la maternitat i la fecunditat, per anar en ajuda del nen i la mare, per mitjà de conjurs: "Posa ordi i blat en dues bosses de lona amb la sorra i dates; orina sobre elles cada dia, si ordi i blat germinen, donarà a llum, si l'ordi germina primer, serà un home, si el blat, serà una dona; si no germinen, no donarà a llum .

Però els metges contrarestaven la idea que l'embaràs és a causa de la intervenció de poders sobrenaturals, déus o dimonis. En papirs egipcis es troba, entre conjurs, concepcions mítiques i supersticions, una temptativa de racionalització.

Dona de part al Mesjenet, temple de Kom Ombo.
 • El Papir Kahun, datat a la Dinastia XII, és un precís tractat de ginecologia i esmenta una malaltia que devora els teixits (el càncer);
 • Els metges egipcis havien advertit l'acció beneficiosa de la mel a ginecologia;
 • Coneixien mètodes contraceptius o abortius, descrits simplement com "abandonament de l'estat d'embaràs" descrits en els papirs de Kahun, Ebers, Berlín, Carlsberg i Ramesseum. Consistien en rentats de diversos tipus, com el realitzat amb oli molt calent.
 • El primer text mèdic sobre mètodes contraceptius es va trobar en els papirs Kahun, on es trobaven consells i prescripcions com la utilització de fems de cocodril barrejat amb una pasta que servia com a vehicle, la irrigació amb substàncies com el carbonat de sodi. Al segle XIV aC, es fabricaven condons amb la bufeta d'animals com a mitjà de control de la natalitat. En alguns papirs s'inclouen diverses receptes d'anticonceptius intra-vaginals, amb ingredients com resina d'acàcia, llet agra, i espigues d'acàcia. Els compostos que deriven de l'arbre de l'acàcia han demostrat ser espermicides en la investigació moderna in vitro, amb un efecte immobilitzador dels espermatozoides. El seu ús pot ser una conseqüència de l'observació, per part dels pastors, que van notar que els animals que menjaven certes plantes no es reproduïen.

Entre els mètodes per a diagnosticar l'embaràs, hi havia el comptar la quantitat de vegades que una dona vomitava quan se la posava sobre una barreja de cervesa i dàtils (Aquest rebuig a les olors fortes està estudiat avui dia com evidència d'embaràs).

Durant el part, que s'efectuava en el domicili, les dones s'ajupien en quatre maons rituals, que representaven Mesjenet mentre les llevadores ajudaven. La placenta es conservava per fer remeis mèdics. Després, les dones s'apartaven durant catorze dies per purificar, ja que després del part es consideraven impures.

Hi ha alguns suggeriments en certs escrits que els esquinços perineals es suturaven després del part, com un papir que es referia a "tornar a unir la vagina".

Disfunció erèctil[modifica | modifica el codi]

Tenien per a ella remeis fabricats amb garrofer, pi, o síndria. Estudis actuals indiquen que el garrofer té alt contingut de histidina, un component principal de la histamina: s'ha demostrat en estudis de laboratori que els ratolins amb deficiència d'histamina tenen una baixa taxa de reproducció a causa d'una disminució de la libido del mascle.

Puericultura[modifica | modifica el codi]

L' papir Brugsh és el document més antic que coneixem en pediatria. Aquesta especialitat es limitava als lactants, la resta de nens era tractat pels metges d'adults.

El plor i el to muscular del nadó es feien servir com a indicadors de salut. El papir estableix que si el nounat deia "nai" viuria, i si deia "MIBI", moriria. També es creia que si el nen gemegava o baixava el cap, moriria. El plor i el to muscular són dos dels cinc paràmetres utilitzats en el segle XX per determinar el seu estat segons la prova Apgar dels nadons.

Es castigava severament l'infanticidi. El Llibre dels Morts, inclou entre els seus prohibicions el procurar l'avortament. I encara que el provocar era castigat jurídicament, es justificava en alguns casos.

En els casos de naixement amb malformacions físiques o amb alguna malaltia crònica no es recorria al infanticidi i els nens eren acceptats, considerant que havien estat tocats per la gràcia divina i eren inclosos en la societat amb un gran respecte.

Oftalmologia[modifica | modifica el codi]

Ull protector, representació de Horus.

El coneixement de l'oftalmologia a l'antic Egipte es va limitar a la pupil, l'escleròtica i als aspectes externs: parpelles, pestanyes i celles, els egipcis ignoraven gairebé tota l'estructura interna de l'ull. No obstant això, l'oftalmologia es va desenvolupar, ja que les malalties dels ulls eren molt freqüents, sobretot la "oftàlmia del desert" coneguda avui com a tracoma, encara endèmic a Egipte. Una de les defenses contra aquesta malaltia va ser l'ús del Kohol, que actuava en dos fronts: per reduir la llum intensa, en ser negre, i com a desinfectant efectiu, en estar fabricat amb sulfat d'antimoni.

 • Els parpelles es denominen la " esquena de l'ull ";
 • El blanc de l'ull ja es va dir escleròtica;
 • L'iris es va estudiar, certs textos indiquen que el seu examen permetia descobrir el sexe del fetus;
 • La pupil va ser anomenada " la nena que està en l'ull ", a causa de la imatge de persones que es reflectien en la còrnia sobre el fons negre de la pupil. (Pupil: poupée: canell).

Tot i l'habilitat dels artesans de l'Imperi Antic, que van fabricar rèpliques perfectes dels ulls de vidre i esmalt per a les estàtues, res permet pensar que aquests objectes s'utilitzaran com pròtesi.

Des de la primera dinastia, els textos mencionen les cures donats als ulls, amb pràctiques barrejades amb la màgia: Thot, Déu de la ciència i la medicina és l'avantpassat dels oftalmòlegs ; segons la mitologia hauria tornat a posar al seu lloc l'ull que Horus va perdre en la seva lluita contra Seth, i va declarar "sóc Thot, el metge de l'ull d'Horus".

Més tard, en temps de Pepi I de la Dinastia VI, en una estela funerària, es representa a un home, de vegades assegut i altres caminant, amb aquesta inscripció dedicatòria: "Pepy Ankh Iri, director dels metges reals, metge dels ulls del palau, custodi de l'orifici intestinal, el que prepara documents, el que ensinistrar escorpins ".

El papir Ebers i el de Londres contenen diversos conjurs màgics invocant Thot, que havia de repetir diverses vegades mentre s'aplicava el col·liri: El que va salvar l'ull d'Horus en la seva lluita contra Seth, serà capaç de tornar la llum als malalts dels ulls.

Odontologia[modifica | modifica el codi]

No estan testificat els possibles cures odontològics, el mal estat dental es coneix i s'explica per la presència de grans diminuts de sorra a la farina (sorra que s'origina en les pedres de gres que es feien servir per moldre), responsable d'un desgast dental important. Hi ha un exemple de pròtesi dental (dues moles unides amb un filferro d'or) que sembla més un treball fet per a resoldre un problema que un arranjament estètic, però no hi ha altres proves, com s'haurien d'haver constatat amb l'estudi de les mòmies.

Odontòlegs[modifica | modifica el codi]

 • Hi ha un fragment del tauler de fusta de la tomba de Hesy-Ra a Saqqara (III dinastia), que es troba al Museu Egipci del Caire i en el qual apareix la seva titulació com a cap de dentistes i mèdics.
Se li descriu com <<El més gran dels metges que tracten els dientes>>: és el testimoni més antic d'un metge dedicat a l'odontologia i data del 3000 aC
Era un important dignatari de Memphis de l'època de Dyeser i tenia diversos títols més. La seva elevada posició mostra la reputació i respecte del qual gaudien els metges encarregats de les malalties dentàries.
 • Trobem evidències que el tractament odontològic estava separat de la medicina general en la part baixa d'una estela encarregada pel faraó Sahure com a regal al seu metge favorit. Hi ha una petita figura, identificada per una inscripció jeroglífica com Men-Kaur-Ankh <<El home del diente>>.
 • Houi : Era un sanador de l'imperi antic que tractava de les malalties de les dents i l'anus, això té sentit si es considera que tant l'anus (protodeo), com la boca (estomodeu) deriven embriològicament d'aquests sistemes hístics.

Recentment hi ha hagut molta controvèrsia sobre si els dentistes tenien una formació pròpia separada. Sembla que hi havia dos tipus d'individus dedicats a les arts dentàries, d'una banda els que són anomenats <<sinu = médico>>, i altres desproveïts d'aquesta denominació.

Table of Ancient Egyptian Physicians[modifica | modifica el codi]

Physician Name Other names Kings service & Dating Titles Gender Medical practice Site Medical legacy Non medical legacy Burial site
Imhotep Egyptian ỉỉ-m-ḥtp *jā-im-ḥātap meaning "the one who comes in peace, is with peace", Immutef, Im-hotep, or Ii-em-Hotep; called Imuthes (Ἰμούθης) Djoser circa 2650–2600 BC Chancellor of the King of Egypt, Doctor, First in line after the King of Upper Egypt, Administrator of the Great Palace, Hereditary nobleman, High Priest of Heliopolis, Builder, Chief Carpenter, Chief Sculptor, and Maker of Vases in Chief. M Memphis author of Edwin Smith papyrus. Two thousand years after his death, Imhotep's status was raised to that of a deity of medicine and healing. Imhotep was one of the chief officials of the Pharaoh Djoser and Egyptologists ascribe to him the designed the Pyramid of Djoser (the Step Pyramid) at Saqqara in Egypt in 2630 – 2611 BC. He may have been responsible for the first known use of columns to support a building. The Egyptian historian Manetho credited him with inventing the method of a stone-dressed building during Djoser's reign. Probably Saqqara
Hesy-Ra re-hesy, Hesire, Hesira Djoser ca. 2670 BC Chief of Dentists and Physicians and Chief of the King's Scribes, Elder of the qedhetep; father of Min, Fashioner of the cult image of Mehyt, king's acquaintance, Overseer of the royal scribes; Great one of the 10 of Upper Egypt M N/A possibly the first known Physician in history Wooden panel set of Hesy-Ra buried in an elaborate tomb at Saqqara
Merit-Ptah Beloved of the god Ptah ca. 2700 BCE the Chief Physician F N/A possibly the first known female Physician and scientist in history Her image in a tomb in Saqqara N/A
Penthu N/A Akhetaten ca. 1350 BC The sealbearer of the King of Lower Egypt, the sole companion, the attendant of the Lord of the Two Lands, the favorite of the good god, king's scribe, the king's subordinate, First servant of the Aten in the mansion of the Aten in Akhetaten, Chief of physicians, and chamberlain M Aten Chief Physician to Akhenaten, but may have survived the upheavals of the end of the Amarna period, and served under Ay, after being Vizier under Tutankhamun Vizier to king Amarna Tomb 5
Peseshet N/A Fourth Dynasty of Egypt ca. 2500 lady overseer of the female physicians F N/A ?Midwife, 2nd earliest known female physician in ancient Egypt A personal stela at Akhethetep her son's tomb N/A
Qar N/A Sixth dynasty of Egypt ca. 2350-2180 BC The royal physician M N/A The oldest Bronze or copper surgical tool in the world His mummy in the limestone sarcophagus and 22 bronze statues of different deities and statuette of Imhotep the physician He died at the age of fifty years and was burried in his tomb at Saqqara, which was re-used several times
Psamtikseneb may King Psamtik be healthy Dynasty 26 ca. 664-525 B.C The Head of Physicians, the scorpion charmer, chief physician and chief dentist (wr ἰbḥ) of Psamtik Seneb, an admiral of the royal fleet M N/A N/A Ushabti of the Head of Physician Psamtik-seneb, photo in relief of Ankh-ef-en-Sekhmet Entertained by a Harpist His tomb discovered at Heliopolis in 1931/32 A.D
Udjahorresnet Wedjahor-Resne or Udjahor-Resnet 00 The Head of Physicians, superviser of the the medical schools -the 'Houses of life'; the prince, the royal chancellor, the unique companion, the prophet of the one who lives with them, the chief physician, the one truly known and loved by the king, the scribe, the inspector of the scribes of the dedet-court, the first among the great scribes of the prison, the director of the palace, the admiral of the royal navy of the king of Upper and Lower Egypt Khnemibre [Amasis], the admiral of the royal navy of the king of Upper and Lower Egypt, Ankhkaenre [Psammetichus III], head of the province of Sais Peftuôneit M N/A Wedjahor-Resne composed Cambyses' new royal name, Mesuti-Ra ('born of Ra') His titles are preserved on a beautiful statue(Vatican inv.196) His tomb[4] has been discovered in 1995 at Abusir[5][6][7]
Harsiese son of Ramose 00 from Amasis to Darius I The Head of Physicians, chief physician of Upper and Lower Egypt, leader of Aegean foreign (troops) and admiral of the royal fleet M N/A N/A mentioned in Instructions of Chasheshonqy (P. BM 10508) as the source of the plot that led to the imprisonment of the unfortunate Onchsheshonqy (P. BM. 10508 col. 1 to 3) Saqqara[6]
Petuaneith N/A Saite period during the reign of Amasis[6] The Chief physician M N/A N/A A naophorous statue of the chief physician Petuaneith (Louvre A 93), he restored the temple of Abydos N/A
Iwti N/A 19th dynasty ca, 2500 B.C The Chief physician M N/A N/A He had a statue at Lieden[8] N/A

Table of Ancient Egyptian medical papyri[modifica | modifica el codi]

Papyrus Name Other names Dating Language Medical specialties Contents Scribe/Author Date & place of discovery place of preserving size image
Edwin Smith Papyrus Edwin Smith Surgical Papyrus dates to Dynasties 16-17 of the Second Intermediate Period in Ancient Egypt, ca. 1500 BCE but believed to be a copy from Old Kingdom, 3000-2500 BCE Hieratic The oldest known surgical treatise on trauma The vast majority of the papyrus is concerned with trauma and surgery, with short sections on gynaecology and cosmetics on the verso. On the recto side, there are 48 cases of injury. The verso side consists of eight magic spells and five prescriptions. The oldest known surgical treatise on trauma Attributed by some toImhotep Luxor, Egypt before 1862 New York Academy of Medicine a scroll 4.68 m in length. The recto (front side) has 377 lines in 17 columns, while the verso (backside) has 92 lines in five columns File:Edwin Smith Papyrus v2.jpg
Ebers Papyrus Papyrus Ebers c. 1550 BC but believed to be a copy from earlier texts of 3400 BC Hieratic Medicine, Obestitrics &gynecology & Surgery The scroll contains some 700 magical formulas and remedies, chapters on contraception, diagnosis of pregnancy and other gynecological matters, intestinal disease and parasites, eye and skin problems, dentistry and the surgical treatment of abscesses and tumors, bone-setting and burns N/A Assassif district of the Theban necropolis before 1862 Library of University of Leipzig, Germany a 110-page scroll, which is about 20 meters long File:PEbers c41-bc.jpg
Kahun Gynaecological Papyrus Kahun Papyrus, Kahun Medical Papyrus, or UC 32057 ca. 1800 BCE Hieratic Medicine, Obestitrics & gynecology, pediatrics and veterinary medicine The text is divided into thirty-four sections that deals with women's health—gynaecological diseases, fertility, pregnancy, contraception, etc. The later Berlin Papyrus and the Ramesseum Papyrus IV cover much of the same ground, often giving identical prescriptions N/A El-Lahun by Flinders Petrie in 1889 University College London 2 gynecologic papyri &1 veterinary payrus File:PKahun LV2.jpg
Ramesseum medical papyri Ramesseum medical papyri parts III, IV, and V 18th century BC Hieroglyphic & hieratic Medicine, gynecology, ophthalmology, rheumatology & pediatrics A collection of ancient Egyptian medical documents in parts III, IV, and V, and written in vertical columns that mainly dealt with ailments, diseases, the structure of the body, and supposed remedies used to heal these afflictions. namely ophthalmologic ailments, gynaecology, muscles, tendons, and diseases of children N/A Ramesseum temple Oxford Ashmoulian Museum 3 papyri (parts III, IV, V) N/A
Hearst papyrus Hearst Medical Papyrus 18th Dynasty of Egypt, around time of Tuthmosis III ca. 0000 but believed to have been composed earlier, during the Middle Kingdom, around 2000 BC Hieratic Urology, Medicine and bites 260 paragraphs on 18 columns in 18 pages of medical prescriptions for problems of urinary system, blood, hair, and bites N/A discovered by an Egyptian peasant of village of Der-el-Ballas before 1901 Bancroft Library, University of California 18 pages File:Papyrus Hearst Plate 2.jpg
London Medical Papyrus BM EA 10059 19th dynasty 1300 BC or ca. 1629–1628 BC Hieratic skin complaints, eye complaints, bleeding, miscarriage and burns 61 recipes, of which 25 are classified as medical the remainder are of magic N/A N/A Royal institute of London File:London Medical Papyrus 15.jpg
Brugsch Papyrus Pap. Berl. 3038, the Greater Berlin Papyrus 19th dynasty, and dated ca. 1350 - 1200 BC Hieratic ? Medical discussing general medical cases and bears a great similarity to the Ebers papyrus. Some historians believe that this papyrus was used by Galen in his writings 24 pages (21 to the front and 3 on the back) N/A Discovered by an Egyptian in Saqqara before 1827 Berlin Museum N/A
Carlsberg papyrus N/A between the 19th and 20th dynasties, New Kingdom; its style relates it to the 12th dynasty. Some fragments date back to ca. 2000 B.C., others — the Tebtunis manuscripts — date back to ca. 1st century A.D Hieratic, Demotic. Hieroglyphs and in Greek Obestitrics & gynecology, Medicine, Pediatrics & ophthalmology The structure of the papyrus bears great resemblance to that of the Kahun and Berlin papyri. N/A N/A N/A Egyptological Institute of the University of Copenhague N/A
Chester Beatty Medical Papyrus Chester Beatty Papyri, Papyrus VI of the Chester Beatty Papyri 46 (Papyrus no. 10686, British Museum), Chester Beatty V BM 10685, VI BM 10686, VII BM 10687, VIII BM 10688, XV BM 10695 dated around 1200 BC] Heritic? Headche, and Anorectal disorders Magic spells and medical reciepes for headache & anorectal disease N/A started off as a private collection by the scribe Qen-her-khepeshef in the 19th Dynasty and passed on down through his family until there were placed in a tomb Deir el-Medina (the workers village) in 1928 British Museum N/A
Brooklyn Papyrus 47.218.48 och 47.218.85, also known as the Brooklyn Medical Papyrus a collection of papyri which belong to the end of the 30th dynasty, dated to around 450 BC,, or the beginning of the Ptolemaic Period. However, it is written with the Middle Kingdom style which could suggest its origin might be from the Thirteenth dynasty of Egypt Hiertic?? deals only with snakes and scorpion bites, and the formulae to drive out the poison of such animals It speaks about remedies to drive out poison from snakes, scorpions and tarantulas. The style of these remedies relates to that of the Ebers papyrus a scroll of papyrus divided into two parts with some parts missing, its total length is estimated to 175 × 27 cm N/A might originate from a temple at ancient Heliopolis, discovered before 1885 Brooklyn Museum in New York N/A
Berlin Papyrus Berlin Papyrus 6619 Middle Kingdom ??? Medicine & Mathematics the first known documentation concerning pregnancy test procedures N/A N/A Saqqara in the early 19th century CE Berlin Museum N/A
Erman Papyrus[9] given with the Westcar papyrus to Berlin museum Middle dated from the beginning of the New Kingdom (16th century BC) ??? Medicine, Magic & Anatomy holds some medical formulae and a list of anatomic names (body and viscera) and about 20 magical formulae N/A N/A before 1886 AD Berlin Museum N/A
Leiden Papyrus[9] Rijksmuseum, Leiden 1343-1345 18th-19th dynastie ??? Medicine, Magic It mostly deals with magical texts N/A N/A N/A Rijks museum, Leiden N/A

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Notes[modifica | modifica el codi]

 1. Desroches Noblecourt, Christiane. Ramsès II: La veritable història, pàg. 50. Edicions Destino, 1998. ISBN 84-233-3032-X. 
 2. Buckland, PC; Panagiotakopulu, E.. «Rames II and the tobacco beetle». Antiquity, 75, 2001. pp 549-556.
 3. Balabanova, Parsch, Prisig. «fitxer sur le site du CNRS First Identification of drugs in Egyptian Mummies». Naturwissenschaften, 79, 1992. pàgina 358.
 4. http://egyptologie.ff.cuni.cz/?req=doc:vedzahor&lang=en
 5. http://egyptianaemporium.wordpress.com/2012/07/04/dispelling-the-myth-herodotus-cambyses-and-egyptian-religion-1/
 6. 6,0 6,1 6,2 http://www.academia.edu/1562920/The_Emergence_of_a_Mediterranean_Power_The_Saite_Period
 7. http://www.livius.org/w/wedjahorresne/wedjahorresne.htm
 8. http://www.jstor.org/discover/10.2307/20772830?uid=3737928&uid=2134&uid=380554583&uid=2&uid=70&uid=3&uid=380554573&uid=60&purchase-type=article&accessType=none&sid=21102533664267&showMyJstorPss=false&seq=1&showAccess=false
 9. 9,0 9,1 http://www.aams.org.au/contents.php?subdir=library/history/&filename=pharonic_egypt

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

 • European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology.
 • Histoire de la médecine en Egypte ancienne, Paris, 2013- (http://medecineegypte.canalblog.com/)
 • ARNALDEZ, Roger. La ciència antiga i medieval (dels orígens a 1450). Barcelona: Ed Destinació, 1971. ISBN 84-402-0159-1. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Medicina en l'Antic Egipte Modifica l'enllaç a Wikidata