Mefibóixet

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula personatgeMefibóixet
Mephibosheth kneels before David.gif
Il·lustració de la Bíblia Morgan de Mefibóixet presentant-se al Rei David
Tipus personatge bíblic humà
ésser humà
Context
Present a l'obra Bíblia
Dades
Sexe home
Naixement 1015 aC (Julià)
Mort segle X aC
Família
Pare Jonatan
Modifica dades a Wikidata

Segons l'Antic Testament, Mefibóixet o Merí-baal (en hebreu אשבעל בן-יְהוֹנָתָן Meriba'al ben Yəhônātān) era el fill de Jonatan, primogènit del primer rei d'Israel Saül.

Mefibóixet tenia cinc anys quan el seu pare i el seu avi van morir a la Batalla de Guilboa en les lluites entre israelites i filisteus.

El seu oncle Ixbóixet, únic fill del rei Saül supervivent, va proclamar-se rei d'Israel i va començar una guerra civil contra la tribu de Judà, que havia proclamat rei a David. D'aquesta manera, Mefibóixet no va ser perseguit per la guerra i un criat de Saül, anomenat Sibà el va portar secretament a casa de Maquir, fill d’Ammiel, de Lodebar.

Allà, Mefibóixet va dur una vida tranquil·la i normal. Es va casar i va tenir un fill anomenat Micà. Poc després del naixement del seu fill, es va haver de presentar al rei David. Mefibóixet va anar cap a Jerusalem temerós per la seva vida, ja que ell era l'hereu de la Casa de Saül. David féu retornar-li totes les propietats del seu avi Saül i a ell el va convidar a quedar-se al Palau Reial i viure com un fill més de David.

Quan Absalom va rebel·lar-se contra David i aquest va marxar de Jerusalem, Mefibóixet va quedar-se a la ciutat perquè va pensar que la gent li donaria suport a ell com a descendent de Saül. Un cop mort Absalom, David va retornar a Jerusalem però Mefibóixet, en lloc d'enfrontar-s'hi, li va suplicar perdó i es va poder quedar a la capital del regne.

Descendents de Mefibóixet[modifica]

La Casa de Mefibóixet va ser molt nombrosa, segons la Bíblia, l'únic fill del príncep fou Micà qui al seu torn fou pare de Piton, Mèlec, Tarea i Ahaz. Ahaz fou pare de Jehoadà, qui tingué 3 fills; Alèmet, Azmàvet i Zimrí. Aquest últim seria el rebesavi (a través del seu fill Mossà, el seu nét, Binà, el seu besnét Rafà) del ric i benestant Elassà.

El noble Elassà va repartir les possessions entre els seus dos fills, Assel i Éixec. Mentre que Assel va tenir sis fills (Azricam, Bocrú, Ixmael, Xearià, Obadià i Hanan), Éixec en va tenir tres; Jeuix, Elifèlec i el primogènit Ulam, cap d'una extensa família de més de cent cinquanta persones.