Milió d'anys

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Megaannum)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'unitatMilió d'anys
Tipusunitat de temps Modifica el valor a Wikidata
Unitat dedurada Modifica el valor a Wikidata
Conversions d'unitats
A unitats estàndard1.000.000 a Modifica el valor a Wikidata

Un milió d'anys o Mega-annum (Ma) és una unitat de mesura del temps utilitzada en diverses disciplines de les ciències de la Terra i de l'Univers per a quantificar durades geològiques o astronòmiques. En certa manera, és la unitat bàsica de l'estratigrafia. En textos anglòfons també es pot trobar l'expressió mya, per million years ago ("fa milions d'anys").

La Terra es formà fa una mica més de 4.500 Ma, és a dir, 4.500 milions d'anys. Les condicions de la vida s'hi desenvoluparen al llarg de períodes molt llargs (eons, eres i períodes), molt difícils de conceptualitzar, i un coneixement "precís" dels quals probablement no serà mai possible (almenys en termes d'indicadors temporals). Tanmateix, la unitat Ma serveix per a realitzar una divisió satisfactòria d'aquestes zones de la història de la Terra i a elaborar una escala dels temps geològics útil.

En estratigrafia, les dades expressades en Ma són sempre orientades vers el passat, i el punt d'inici és considerat l'actualitat (un "avui" que no cal que sigui precís per alguns anys o mil·lennis, tenint en compte la durada d'un sol Ma. Es poden trobar dates absolutes (com ara 542 Ma) o amb senyals matemàtics (com ara -542 Ma); en tots els casos, es tracta de n milions d'anys abans d'avui, i mai en el futur.

Vegeu també[modifica]