Megawita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralMegawita
Fórmula química CaSnO3
Epònim Helen Megaw Tradueix
Localitat tipus Mont Lakargi, Caldera Verkhnechegemskaya, Kabardino-Balkària, Rússia
Classificació
Categoria òxids
Nickel-Strunz 10a ed. 4.CC.30
Propietats
Sistema cristal·lí ortoròmbic
Estructura cristal·lina a = 5,56(3) Å; b = 5,71(3) Å; c = 7,943(3) Å;
Simetria mmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Color marró groguenc clar, groc clar a incolor
Exfoliació distingible/bona en {110} i {001}
Lluïssor vítria
Color de la ratlla blanc
Diafanitat transparent
Densitat 5,06 g/cm3 (calculada)
Propietats òptiques biaxial
Índex de refracció n = 1,89
Birefringència δ = 0,000
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA2009-090
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La megawita és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al grup de la perovskita. Rep el nom en honor de la cristal·lògrafa britànica Helen Dick Megaw (1907-2002) qui va contribuir significativament a la comprensió de l'estructura i propietats de les perovskites naturals i sintètiques. L'any 1989 es va convertir en la primera dona a rebre la Medalla Roebling de la Societat Mineralògica d'Amèrica.

Característiques[modifica]

La megawita és un òxid de fórmula química CaSnO3. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2010. És el mineral anàleg amb estany de la perovskita i la lakargiïta. Químicament es troba relacionada amb la burtita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la megawita pertany a "04.CC: Òxids amb relació Metall:Oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana i gran" juntament amb els següents minerals: cromobismita, freudenbergita, grossita, clormayenita, yafsoanita, latrappita, lueshita, natroniobita, perovskita, barioperovskita, lakargiïta, loparita-(Ce), macedonita, tausonita, isolueshita, crichtonita, davidita-(Ce), davidita-(La), davidita-(Y), landauïta, lindsleyita, loveringita, mathiasita, senaïta, dessauïta-(Y), cleusonita, gramaccioliïta-(Y), diaoyudaoïta, hawthorneïta, hibonita, lindqvistita, magnetoplumbita, plumboferrita, yimengita, haggertyita, nežilovita, batiferrita, barioferrita, jeppeïta, zenzenita i mengxianminita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al mont Lakargi, dins la caldera Verkhnechegemskaya, a la república Kabardino-Balkària, Rússia. Es tracta de l'únic indret a tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Megawite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 11 gener 2018].