Megawita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMegawita
Fórmula químicaCaSnO₃
EpònimHelen Megaw Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMont Lakargi, Caldera Verkhnechegemskaya, Kabardino-Balkària, Rússia
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.CC.30
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 5,56(3) Å; b = 5,71(3) Å; c = 7,943(3) Å;
Grup puntualmmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Grup espacialgrup espacial Pbnm Modifica el valor a Wikidata
Colormarró groguenc clar, groc clar a incolor
Exfoliaciódistingible/bona en {110} i {001}
Lluïssorvítria
Color de la ratllablanc
Diafanitattransparent
Densitat5,06 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesbiaxial
Índex de refracción = 1,89
Birefringènciaδ = 0,000
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2009-090
SímbolMgw Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La megawita és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al grup de la perovskita. Rep el nom en honor de la cristal·lògrafa britànica Helen Dick Megaw (1907-2002) qui va contribuir significativament a la comprensió de l'estructura i propietats de les perovskites naturals i sintètiques. L'any 1989 es va convertir en la primera dona a rebre la Medalla Roebling de la Societat Mineralògica d'Amèrica.

Característiques[modifica]

La megawita és un òxid de fórmula química CaSnO₃. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2010. És el mineral anàleg amb estany de la perovskita i la lakargiïta. Químicament es troba relacionada amb la burtita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la megawita pertany a «04.CC: Òxids amb relació Metall:Oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitjana i gran» juntament amb els següents minerals: cromobismita, freudenbergita, grossita, clormayenita, yafsoanita, latrappita, lueshita, natroniobita, perovskita, barioperovskita, lakargiïta, loparita-(Ce), macedonita, tausonita, isolueshita, crichtonita, davidita-(Ce), davidita-(La), davidita-(Y), landauïta, lindsleyita, loveringita, mathiasita, senaïta, dessauïta-(Y), cleusonita, gramaccioliïta-(Y), diaoyudaoïta, hawthorneïta, hibonita, lindqvistita, magnetoplumbita, plumboferrita, yimengita, haggertyita, nežilovita, batiferrita, barioferrita, jeppeïta, zenzenita i mengxianminita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al mont Lakargi, dins la caldera Verkhnechegemskaya, a la república Kabardino-Balkària, Rússia. Es tracta de l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Megawite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 11 gener 2018].