Mejej II Gnuni

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaMejej II Gnuni
Dades biogràfiques
Mort 635 (Gregorià)
Activitat professional
Ocupació Governant
Altres dades
Títol Marzban of Armenia
Dinastia Gnuni
Modifica dades a Wikidata

Mejej II Gnuni fou governador militar de l'Armènia Bizantina del 628 al 635.

Després de la victoria d'Heracli, l'Armènia bizantina fou retornada pel tractat del juny del 628. Heracli va nomenar magister militium al nakharar Mejej II Gnuni de la família de prínceps Gnuni, grans cançoners hereditaris a Pèrsia (dignitat que havien perdut a l'Imperi).

El 630 Mejej II va dirigir la reocupació dels territoris retornats pels perses. Els bizantins esperaven restablir a aquestes terres l'ortodòxia grega, i Mejej va invitar al patriarca armeni Ezr a anar a Teodosiòpolis a sotmetre's a les doctrines del Concili de Calcedònia, i si no ho feia es nomenaria per l'Armènia bizantina un antipatriarca. Ezr va acceptar va anar a Teodosiòpolis on es va reunir un sínode (631). Finalment, després de mesos de discussió, la qüestió de Calcedònia es va ometre per motius de conveniència i el sínode es va limitar a una condemna del nestorianisme, i així Ezr va poder adherir a les fórmules que se li presentaven i els grecs el van poder considerar admès a l'ortodòxia (632). El patriarcat va rebre terres a l'Airarat concedides per l'emperador. Aquesta transacció va disgustar al seu dogmàtic auxiliar Hovhannes Mairavanetsi, que es va retirar al Mairavanq a un convent (el convent del bosc) però Ezr el va expulsar i llavors es va establir a Gardman.

Varastirots Bagratuni, el marzban persa de la Persarmènia, es comportava com a sobirà autònom aprofitant les lluites civils a Pèrsia. Fou Mejej Gnuni, per velles rivalitats familiars, qui va calumniar a Varastirots davant el rei persa Rostam II, del que va demanar la destitució amenaçant en cas contrari amb la guerra. Fins i tot va enviar el seu germà Garikhpet Gnuni a Dwin per detenir i emportar-se a Varastirots però la guarnició persa, que li era lleial, ho va impedir. Varastirots davant el perill va fugir al seu feu de Taron. Allí va demanar justícia a l'emperador Heracli, del que va obtenir un salconduit, i es van entrevistar a l'Osroene. Heracli va reconèixer la injustícia que es feia amb Varastirots i el va fer patrici i el va omplir d'honors i regals (634).

El nakharar David Saharuni, part també de la conspiració a Armènia, fou detingut per Mejej Gnuni però es va poder escapar, va convèncer les tropes (molts dels quals eren armenis) i va matar a Mejej i es va proclamar magister militium el 635.