Melanèsia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Melanèsia (mot provinent del grec, en el sentit d'"illes negres"[cal citació]) és una regió que s'estén des del Pacífic occidental fins al mar d'Arafura, al nord i al nord-est d'Austràlia.[1] El terme fou usat per primer cop per Jules Dumont d'Urville el 1832 per a anomenar un agrupament ètnic i geogràfic d'illes diferent als de la Polinèsia i la Micronèsia. Actualment, la classificació ètnica de D'Urville es considera poc acurada, ja que no defineix prou bé la diversitat cultural, lingüística i genètica de la Melanèsia i, avui dia, s'utilitza simplement com a denominació geogràfica. A més a més, les nacions de Fiji, Papua Nova Guinea, Salomó, Vanuatu i Nova Caledònia (que legalment és una dependència francesa) usen aquest terme per a descriure's a si mateixes, ja que reflecteix la seva història colonial compartida i una situació nacional comuna.

Ètnies[modifica | modifica el codi]

Diversos estudis genètics dels pobles del Pacífic en combinació amb antigues restes arqueològiques han aclarit bastant la confusió primerenca. La població melanèsia té un marcador del cromosoma Y, l'H17, que no es troba en els polinesis. La ceràmica lapita és originàriament melanèsia, des d'on es va estendre cap a les altres illes. Els melanesis són el poble més antic del Pacífic, i precedeixen els altres pobles unes quantes desenes de milers d'anys. La població melanèsia, igual que els aborígens australians, amb qui els melanesis papús comparteixen un avantpassat comú, hi va arribar cap als anys 40000 a 50000 aC.

L'estatus social, generalment, es basa en les habilitats de cadascú i els béns que posseeix, mentre que els polinesis fan servir l'herència per a determinar aquest estatus.

La cultura melanèsia és més sofisticada que la de les illes veïnes.[1]

Religions tradicionals[modifica | modifica el codi]

Les creences religioses dels melanesis tenen en comú els següents trets:[2]

Geografia[modifica | modifica el codi]

El territori emergit ocupa uns 525.000 metres quadrats i està rodejat d'esculls i atols coral·lins.[1]

El clima és tropical.[1]

Grups d'illes que tradicionalment són considerades part de Melanèsia:

Illes d'origen mixt que no es consideren melanèsies:

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «Melanèsia». Enciclopèdia.cat. [Consulta: 22 juny 2015].
  2. Rodríguez Santidrián, Pedro. «Melanesios, Religión de los». A: Diccionario de las religiones. Madrid: Alianza, 1994, p. 295. ISBN 84-7838-400-6. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Melanèsia Modifica l'enllaç a Wikidata