Melitea

Infotaula de geografia físicaMelitea
TipusJaciment arqueològic, ciutat antiga i polis Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaFtiotis (Grècia) i Domokos Municipality (Grècia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMelitaia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 02′ 19″ N, 22° 27′ 25″ E / 39.038611°N,22.456995°E / 39.038611; 22.456995

Melitea (en llatí Melitaea o Meliteia, en grec antic Μελιταία o Μελίτεια) era una antiga ciutat del districte de Ftiotis a Tessàlia, situada a 10 estadis de distància de la ciutat d'Hel·las i propera al riu Enipeu, segons Estrabó.

Segons els seus habitants, la ciutat es deia abans Pirra, i mostraven al mercat la tomba d'Hel·len, fill de Deucalió i Pirra. Es creia també, segons una altra tradició, que va ser fundada per Meliteu.

Segons Tucídides, quan Bràsides a la Guerra del Peloponès anava de Tessàlia cap a Macedònia, es va aturar a la ciutat per unir-se als seus amics tessalis que el van escortar, i per aquest relat se sap que Melitea es trobava a un dia de marxa des de Farsàlia. A la guerra de Làmia els aliats van deixar els seus bagatges i subministraments a la ciutat mentre atacaven al general macedoni Lleonat, segons Diodor de Sicília. Després la ciutat va passar a la Lliga Etòlia i Filip V de Macedònia la va voler ocupar, però no ho va aconseguir perquè les escales d'assalt eren massa curtes, com diu Polibi. També mencionen Melibea el Periple de Pseudo-Escílax, Esteve de Bizanci, Plini el Vell i Claudi Ptolemeu, que l'anomena erròniament Μελίταρα ("Melítara").

Les ruïnes d'una antiga fortalesa prop de Keuzlár correspondrien al lloc d'aquesta ciutat.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). «Melitaea». Dictionary of Greek and Roman Geography (1854). [Consulta: 3 gener 2021].