Membrana de Descemet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMembrana de Descemet
Secció vertical ampliada de la còrnia humana des de prop del marge. (Waldeyer.)
  1. Fibres obliqües a la capa anterior de la substància pròpia
  2. Làmines, les fibres de les quals en el tall, produeixen un aspecte puntejat
  3. Corpuscles corneals que apareixen fusiformes a la secció
  4. Làmines, les fibres de les quals es tallen longitudinalment
  5. Transició a l'esclerótica, amb una fibril·lació més clara, i coronada per un epiteli més gruixut
  6. Petits vasos sanguinis tallats prop del marge de la còrnia
Detalls
Llatílamina limitans posterior Modifica el valor a Wikidata
Part decòrnia Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD003886 Modifica el valor a Wikidata
TAA15.2.02.021 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 58309 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.1008
EB Onlinescience/Descemets-membrane Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica

La membrana de Descemet (o làmina elàstica posterior) és la membrana basal que es troba entre la substància pròpiament corneal o estroma, i la capa endotelial de la còrnia. La membrana de Descemet, com a membrana basal de la capa endotelial, és generada per l'única capa de cèl·lules epitelials escamoses que componen la capa endotelial de la còrnia. La capa endotelial cobreix la superfície de la part posterior de la còrnia, i així limita amb la cambra anterior.

Estructura[modifica]

Està composta per diferents tipus de col·lagen (tipus IV i VIII).[1] El seu gruix oscil·la entre els 3 μm en néixer i els 8-10 μm en els adults.[2]

Importància clínica[modifica]

Un dany important a la membrana pot requerir un trasplantament de còrnia. En l'afecció hereditària coneguda com a distròfia de Fuchs la membrana de Descemet falla progressivament i la còrnia s'espesseix i s'opacifica perquè s'interromp l'intercanvi de nutrients i líquids entre la còrnia i la resta de l'ull. El cirurgià pot raspar la membrana de Descemet danyada i inserir/trasplantar una nova membrana procedent de l'ull d'un donant.[3] En aquest procés, la majoria de les cèl·lules escamoses de la membrana del donant sobreviuen per revertir dràsticament el deteriorament de la còrnia (vegeu cirurgia DMEK).

La membrana de Descemet també és un lloc de deposició de coure en pacients amb malaltia de Wilson o altres malalties hepàtiques, que condueixen a la formació dels anells de Kayser-Fleischer.

Referències[modifica]

  1. «Tissue Distribution of Type VIII Collagen in Human Adult and Fetal Eyes». Investigative Ophthalmology and Visual Science, 01-08-1991. [Consulta: 17 agost 2014].
  2. Johnson DH, Bourne WM, Campbell RJ: The ultrastructure of Descemet's membrane. I. Changes with age in normal cornea. Arch Ophthalmol 100:1942, 1982
  3. «Descemet's membrane endothelial keratoplasty versus Descemet's stripping automated endothelial keratoplasty for corneal endothelial failure». Cochrane Database Syst Rev, 3, 2016, pàg. CD012097. DOI: 10.1002/14651858.CD012097.