Membres del Partit Socialista Obrer Espanyol rehabilitats el 24 d'octubre de 2009

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióMembres del Partit Socialista Obrer Espanyol rehabilitats el 24 d'octubre de 2009
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata

Els membres del Partit Socialista Obrer Espanyol rehabilitats el 24 d'octubre de 2009 eren 36 militants del PSOE durant la Segona República Espanyola i la guerra civil espanyola, encapçalats per Juan Negrín, que havien estat expulsats del partit el 1946 i que van ser rehabilitats el 2009.

L'expulsió[modifica]

La major part dels expulsats ho fou pel seu alineament amb la postura de Juan Negrín durant i després d'acabar la Guerra Civil. El PSOE, controlat per Indalecio Prieto, decidí la seva expulsió el 1946, acusant-los de subordinació al Partit Comunista d'Espanya i a la Unió Soviètica. Aquesta decisió es va comunicar al partit a l'exili mexicà a través d'El Socialista de 23 d'abril de 1946, poc abans de la celebració del XV Congrés del PSOE (el segon a l'exili) celebrat a Tolosa de Llenguadoc en maig d'aquell any. Tanmateix, la suspensió com a militants de Negrín i Álvarez del Vayo ja les havia proclamat en març de 1939 l'Agrupació Socialista Madrilenya en ple cop del coronel Casado.[1] A les sessions de Corts de la República celebrades a Mèxic el novembre de 1945 i davant la divisió entre "negrinistes" i "prietistes", es formaren dos grups: l'encapçalat per Juan Negrín i Ramón Lamoneda amb 14 diputats, i els altres 34 diputats, a les ordres d'Indalecio Prieto.

Tal com explicava el preàmbul de la resolució:

« ... la investigació historiogràfica més moderna (Santos Juliá, Ángel Viñas, Enrique Moradiellos, Ricardo Miralles) ha posat de relleu que la major part de les acusacions dirigides contra Juan Negrín i els seus col·laboradors propers en el govern i en el PSOE, no tenen cap fonament (en particular la seva presumpta submissió a Moscou o el cessament, a instàncies soviètiques, d'Indalecio Prieto del Ministeri de Defensa Nacional) i que el suport de Negrín en el partit comunista i en l'URSS per a organitzar una política de resistència, després de la caiguda de Barcelona, va estar orientada a garantir la sortida del major nombre possible de republicans mentre es preparaven les estructures per al seu suport a l'exili ... »
— Preàmbul de la resolució del 37 Congrés Federal del PSOE: "reincorporar a la disciplina del Partit, a títol pòstum "

Diputats expulsats[modifica]

La rehabilitació[modifica]

En el 37è Congrés Federal del PSOE que va tenir lloc entre el 4 i el 6 de juliol de 2008 va aprovar una resolució per a reintegrar a títol pòstum Juan Negrín i 35 militants més com a militants del partit.[2] La devolució de carnets als seus descendents es va dur a terme en un acte celebrat el 24 d'octubre de 2009.[3] L'ex vicepresident Alfonso Guerra ho definí com a "un acte de reparació d'una injustícia [..] El PSOE es va equivocar".[3]

Referències[modifica]