Memorial Cassià Just

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentMemorial Cassià Just
Tipusguardó Modifica el valor a Wikidata
EpònimCassià Maria Just i Riba Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

El Memorial Cassià Just és un guardó anual que porta el nom de Cassià Maria Just i Riba convocat per la Generalitat de Catalunya. Té per objecte reconèixer el treball de persones, entitats o institucions en favor de la construcció d'un espai comú de respecte a la llibertat religiosa, de foment del diàleg i de la relació entre les diferents confessions religioses, així com de difusió de la diversitat religiosa present a Catalunya. El guardó del Memorial Cassià Just consisteix en una obra d'art original d'una autora o autor reconeguts. El guardó es lliurarà en un acte públic presidit per la persona titular del departament competent en matèria d'afers religiosos.[1]

Pot presentar candidatura qualsevol persona, entitat, institució o ens local, referida a persones, entitats o institucions, que hagin destacat en algun dels àmbits esmentats en la base reguladora 1, a Catalunya o a qualsevol altre país, bé per la seva trajectòria considerada globalment o per actuacions i obres concretes. Cap persona, entitat o institució no pot proposar-se a si mateixa per a l'atorgament dels guardons.[1]

Edicions[modifica]

L'any 2010 el Govern de la Generalitat de Catalunya va crear el Memorial Cassià Just amb la voluntat de reconèixer el treball de persones, entitats o institucions en favor de la construcció d'un espai comú de respecte a la llibertat religiosa, de foment del diàleg i de la relació entre les diferents confessions religioses, així com de difusió de la diversitat religiosa present a Catalunya. El guardó consisteix en una obra d'art original d'una autora o autor reconegut.

Any Guardonat
2010 Cardenal Carlo Maria Martini
2011 Germana Teresa Losada Campo
2013 Comunitat Filipense de l'Escola Nostra Senyora de Lurdes (Barcelona).[2]
2014 Comunitat de Taizé. La Comunitat de Taizé és una comunitat monàstica que agrupa un centenar de germans, entre catòlics i protestants, que esdevé un símbol de reconciliació entre cristians i entre pobles separats. Creada pel germà Roger Schutz durant la Segona Guerra Mundial, i establerta al poble de Taizé, a la Borgonya (França), acull cada setmana milers de joves que s'hi troben per reflexionar, pregar i conviure en un ambient d'austeritat. Barcelona ha estat en tres ocasions la seu de la trobada anual que cada any convoquen en una ciutat europea, i que arribà a congregar 80.000 joves.[3]
2015 Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós.[4]
2016 Jean Jacques Pérennès,[5] director de la Escola Bíblica i Arqueològica de Jerusalem.[6]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Memorial Cassià Just». Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge. Generalitat de Catalunya. Arxivat de l'original el 2017-04-14. [Consulta: 13 abril 2017].
  2. «[7 de juliol, últim dia per presentar candidatures al Memorial Cassià Just 2015 7 de juliol, últim dia per presentar candidatures al Memorial Cassià Just 2015]». Gencat, 22-06-2015 [Consulta: 18 gener 2016].
  3. «La Comunitat de Taizé, guardonada amb el IV Memorial Cassià Just». Gencat. Generalitat de Catalunya. Arxivat de l'original el 13 de desembre 2014. [Consulta: 12 desembre 2014].
  4. «El V Memorial Cassià Just serà lliurat el 8 d'octubre». Gencat, 29-09-2015 [Consulta: 17 febrer 2017]. Arxivat 18 de febrer 2017 a Wayback Machine.
  5. «VI Memorial Cassià Just per al dominic Jean Jacques Pérennès». Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge. Arxivat de l'original el 2017-04-14. [Consulta: 13 abril 2017].
  6. «Le P. Jean-Jacques Pérennès serait nommé directeur de l'Ecole biblique de Jérusalem». La Croix, 28-05-2015 [Consulta: 13 abril 2017].