Vés al contingut

Meng Huo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaMeng Huo

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle II Modifica el valor a Wikidata
Nanzhong (RP Xina) Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle III Modifica el valor a Wikidata
Shu Han Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Infotaula Tres RegnesNoms
Xinès simplificat孟获
Xinès tradicional孟獲
PinyinMèng Huò
En aquest nom xinès, el cognom és Meng.

Meng Huo s'ha considerat popularment com un líder local que representa les gents de la regió de Nanzhong durant l'era dels Tres Regnes de la història xinesa. Quan l'emperador de Shu Han, Liu Bei, va morir, la població local de Nanzhong van tallar els seus lligams amb Shu Han, indicant que hi havia tres senyors que deien ser el governant legítim de la Xina i que "ells ja no sabien a qui havien de jurar lleialtat"; en represàlia, el canceller de Shu Han, Zhuge Liang, va llançar una invasió total sobre la regió de Nanzhong, i va sufocar el sollevament amb èxit. Fou enregistrat en els Annals de Primavera i Tardor de les Dinasties Han i Jin (漢晉春秋) i les Cròniques de Huayang que Zhuge va capturar i va deixar anar el líder local fins a set vegades, de manera que el líder finalment va jurar la seva lleialtat a Shu Han.

La imatge popular de Meng Huo procedeix principalment de la novel·la històrica de Luo Guanzhong, el Romanç dels Tres Regnes, on ell és representat com un líder tribal dels bàrbars del sud. En la novel·la Meng Huo estava casat amb la Dama Zhurong, un personatge de ficció que es deia descendent del Déu xinès del foc, Zhu Rong.

Arguments sobre la seva historicitat

[modifica]

D'acord amb l'article de Zhang Hualan Discussió sobre Meng Huo, Meng va ser només un personatge fictici inventat per historiadors posteriors, remarcant que la paraula "Huo" (獲) significa "capturat" en xinès.[1]

El nom de Meng Huo apareix per primera vegada en el treball de Xi Zaochi, Annals de Primavera i Tardor de les dinasties Han i Jin, el qual l'historiador de la Dinastia Liu Song, Pei Songzhi, va considerar que no era una font fiable.[2] Això no obstant, l'historiador de la Dinastia Song Sima Guang, el compilador principal del Zizhi Tongjian, va prendre els registres de Xi dins del seu treball.

Referències

[modifica]
  1. Zhang Xinghai (张星海). "Zhuge Liang 'Qi Qin Meng Huo' zhen ye jia ye" (诸葛亮“七擒孟获”真耶假耶?). Beijing Sci-Tech Report (北京科技报)
  2. (‘如此言之类,皆前史所不载,而犹出习氏。且制言法体不似于昔,疑悉凿齿所自造者也?)

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  • Biografia sgyy de Meng Huo a kongming.net (anglès)