Meningitis

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Meningitis
Meninges-cat.svg
Meninges del sistema nerviós central: duramàter, aracnoide i piamàter.
Classificació i recursos externs
Especialitat Neurologia
CIM-10 G00-G03
CIM-9 320-322
DiseasesDB 22543
MedlinePlus 000680
eMedicine med/2613 emerg/309 emerg/390
Patient UK Meningitis
MeSH D008581

La meningitis és la inflamació de les meninges. La meningitis es presenta amb una síndrome, en general aguda, constituïda per intensos mal de caps, rigidesa de clatell i raquis, restrenyiment, vòmits de tipus cerebral (sense nàusees), pols lent, etc.(no sempre se'n troba el quadre complet). A més, el líquid cefaloraquidi és hipertens i presenta modificacions en l'aspecte (tot i que també hi ha meningitis amb líquid aparentment normal) i en la composició (augment de proteïnes, cèl·lules, presència del germen causal, etc.), que són més o menys típiques dels diferents tipus de meningitis. Segons l'agent causal, es classifiquen en bacterianes (tuberculosa, meningocòccica), víriques, toxial·lèrgiques, com les que es presenten en els urèmics, infeccions generals, etc. i físiques. Cal destacar, per la seva freqüència:

  • Meningitis meningocòccica o cerebroespinal epidèrmica: és una meningitis supurada, l'ocasiona el meningococ, i és particularment freqüent en els infants i durant les èpoques fredes, la seva aparició és sovint epidèmica, i en aquest cas abunden els portadors sans, que allotgen els gèrmens a la faringe, i es fa necessària una quimioprofilaxi col·lectiva. Es caracteritza per la presentació brusca, de vegades precedida d'una rinofaringitis, seguida d'una ràpida i greu evolució.
  • Meningitis tuberculosa: és originada per la invasió de l'espai subaracnoïdal per part del bacil de Koch, procedent d'altres focus tuberculosos de l'organisme. Les lesions són més intenses en les meninges toves (leptomeninges) de l'encèfal i la medul·la espinal que en el teixit nerviós continu, encara que també aquest en resta afectat. Comença d'una forma insidiosa, amb un període més o menys llarg d'un vague malestar general, fins que es presenta de manera brusca i intensa el quadre meningi descrit. Tanmateix, s'observa amb més freqüència una simptomatologia molt més precisa localització del procés.
  • Meningitis vírica: és, generalment, més benigna que la bacteriana i causada per diversos virus, com els enterovirus i els poliovirus.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Meningitis Modifica l'enllaç a Wikidata