Menispermàcies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMenispermàcies
Menispermaceae Modifica el valor a Wikidata

colombo Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font detubocurarine (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitdrupa Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreRanunculales
FamíliaMenispermaceae Modifica el valor a Wikidata
Juss., 1789
Tipus taxonòmicMenispermum Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
EstatusNomen conservandum Modifica el valor a Wikidata

Les menispermàcies (Menispermaceae) són una família plantes alguns gèneres de la qual són plantes suculentes. Consta de 71 gèneres amb unes 450 espècies, que es distribueixen per zones tropicals d'altitud baixa, algunes arriben a zones temperades i zones àrides. Tanmateix, fins al Plistocè mitjà també ocupaven el nord-oest de la regió mediterrània incloent els Països Catalans[1]

Descripció[modifica]

Alguns gèneres[modifica]

Ecologia[modifica]

Les menispermàcies habiten sobretot les selves tropicals de baixa altitud (fins a 2100 m), on són enfiladisses, però alguns gèneres s'han adaptat a llocs àrids (les espècies d'Antizoma als deserts sud-africans o Cocculus balfouri a l'illa de Socotra) i altres a vlimes temperats. En Menispermum s'ha detectat el metabolisme fotosintètic C₃.

Usos[modifica]

Dels alcaloides de les menispermàcies s'han extret fàrmacs com la tubocurarina del verí curare, obtingut de plantes dels gèneres Curarea, Chondrodendron, Sciadotenia i Telitoxicum; a Àsia el verí similar al curare es deia ipos i s'obtenia de plantes dels gèneres Anamirta, Tinospora, Coscinium i Cocculus. Els fruits de l'espècie Anamirta cocculus s'usaven per enverinar els peixos i els ocells que es pescaven i caçaven i la tija de Fibraurea servia per a tenyir de groc els teixits.

Fòssils[modifica]

El gènere Callicrypta del Cretaci de Sibèria sembla una menispermàcia.

Referències[modifica]

Referències[modifica]

  1. Pollen records and climatic cycles in the North Mediterranean region since 2.7 Ma JEAN-PIERRE SUC & SPERANTA-MARIA POPESCU Laboratoire Paléo Environnements et PaléobioSphère (UMR 5125 CNRS), Université Claude Bernard – Lyon 1, 27–43 boulevard du 11 Novembre, 69622Villeurbanne Cedex France.
  2. Jacques, Frédéric M.B.; Gallut, Cyril; Vignes-Lebbe, Régine; Zaragüeta i Bagils, René (2007):Resolving phylogenetic reconstruction in Menispermaceae(Ranunculales) using fossils and a novel statistical test. Taxon 56(2):379-392.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Menispermàcies