Menua I

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMenua I

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle IX aC Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 786 aC Modifica el valor a Wikidata
Rei d'Urartu
810 aC – 785 aC
← IxpuiniArgisti I → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeTariria (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsArgisti I Modifica el valor a Wikidata
PareIxpuini Modifica el valor a Wikidata

Menua I va ser rei d'Urartu de l'any 805 aC al 788 aC. Abans del 805 aC va governar associat al seu pare Ixpuini des una data no coneguda.

Menua va conquerir cap al sud d'Urartu el país de l'Alzini (al sud-est de Bidlis o Bitlis) més tard anomenat Altzniq o Arzanene, i el país d'Ulliba, al naixement del riu Batman. També va fer expedicions al país de Txbetèria (després Palu), al país de Xupa o Shupa (Dzophq o Armènia Sofene) i al Khaté o Khatini fins a Melitealkhé (Melitene o Malatya).

Cap al nord, el rei Menua va entrar a la regió de l'Araxes, i cap a l'oest, sortint de Delibala va sotmetre el país de Diaueqi (regió del riu Kars, de l'Araxes fins al llac Txaldir o Vanand pels armenis). A l'est va sotmetre el Luqiuni que pertanyia a una dinastia anomenada "casal de Iriuka" (Iriuaqi). Dintre de les seves fronteres va combatre una revolta a Urmeniuqini (Taron oriental o Muş)

Va fer canals i sistemes de reg per fomentar l'agricultura i va construir almenys tres ciutats. Va morir l'any 788 aC i el va succeir el seu fill Argisti I.[1]

Referències[modifica]

  1. Cassin, Elena (et al.) (eds.). Los imperios del antiguo oriente: la primera mitad del primer milenio. Madrid: Siglo XXI, 1979, p. 9, 34-35, 97. ISBN 8432301183. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Menua I