Mercat de ròdols

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Al centre, ròdol de negociació del Chicago Board of Trade
Visita als ròdols de negociació del Chicago Mercantile Exchange de l'ex-president nord-americà George Bush

El mercat de ròdols (en anglès: open outcry) és una modalitat de negociació borsària pràcticament extingida en la qual la formació del preu a través del creuament d'ordres es fa a viva veu, en els ròdols d'una borsa, mitjançant un funcionament molt similar al d'una subhasta. Des dels anys noranta del segle xx els sistemes d'interconnexió electrònica borsària i el desenvolupament de les xarxes de telecomunicacions han relegat aquesta modalitat de negociació deixant-la pràcticament extingida.

Tipologia[modifica]

Aquesta modalitat, es subjecta als paràmetres organitzatius dels grups d'impuls en l'àmbit de la capitalització borsària. Un mercat de ròdols s'estructura a partir d'un espai físic, on els agents exerceixen rols d'oferent i/o demandant de valors prèviament admesos per mitjà del seu intercanvi, per racionalitzar les sinergies de les societats cotitzades.

Vigència[modifica]

La Borsa de Nova York conserva la negociació per ròdols en sessions que es desenvolupen de dilluns a divendres, de 9.30 a 16.00 hores. El parquet es compon de 17 ròdols en els quals es negocien els valors.

La Borsa de Tòquio, la més important del Japó i una de les principals places mundials per volum de negociat, és una referència obligada per a l'estudi dels mercats asiàtics. Tot i el gran volum de les seves transaccions manté cert volum de negociació de transaccions mitjançant el sistema de ròdols.

Al nostre país, amb aquest sistema s'opera als dos edificis de borsa (Borsa de Barcelona i Borsa de València) existents en el territori, tot convivint des de 1989 amb altres sistemes de negociació.

Enllaços externs[modifica]