Meridià de Greenwich

Infotaula de geografia físicaMeridià de Greenwich
Imatge
TipusPrimer meridià Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Map
 51° 28′ 40″ N, 0° 00′ 05″ O / 51.477811111111°N,0.001475°O / 51.477811111111; -0.001475

El meridià de Greenwich és la línia imaginària sobre la superfície de la Terra que uneix els pols i passa per la localitat Greenwich, suburbi de Londres al Sud del riu Tàmesi, al Regne Unit.

Història[modifica]

A Greenwich hi va haver un observatori astronòmic fundat l'any 1675 pel rei Carles II.[1] A l'edifici original hi ha bastit un museu marítim. Aquest observatori va ser traslladat al comtat de Susex l'any 1946.[2]

El meridià va ser adoptat com a referència en una conferència internacional celebrada a l'octubre de 1884 a Washington DC, afavorida pel president dels Estats Units a la qual van assistir delegats de 25 països. En aquesta conferència es van adoptar els següents acords:

 1. És desitjable adoptar un únic meridià de referència que reemplaci els nombrosos existents.
 2. El meridià que travessa el Reial Observatori de Greenwich serà el meridià inicial .
 3. Les longituds al voltant del globus a l'est i oest es prendran fins als 180° des del meridià inicial.
 4. Tots els països adoptaran el dia universal.
 5. El dia universal comença a mitjanit (hora solar) a Greenwich i tindrà una durada de 24 hores (vegeu línia internacional de canvi de data).
 6. Els dies nàutics i astronòmics començaran també a mitjanit.
 7. Es promouran tots els estudis tècnics per a la regulació i difusió de l'aplicació del sistema mètric decimal a la divisió del temps i l'espai.

La segona resolució es va aprovar amb l'oposició de Santo Domingo (actualment República Dominicana) i les abstencions de França (els mapes van seguir utilitzant el meridià de París durant algunes dècades més) i Brasil.

Descripció[modifica]

Un GPS situat al meridià zero. No indica una longitud de zero pel fet que el meridià, en realitat, està 102 metres a l'est.
Un fus horari s'estén sobre 15 graus de longitud (perquè 360 graus corresponen a 24 hores i 360/24 = 15).

La línia oposada al meridià de Greenwich, és a dir, la semicircumferència que completa una volta al Món, correspon a la línia internacional de canvi de data, que travessa el oceà Pacífic. Per raons pràctiques -no tenir diversos fusos horaris en alguns arxipèlag s- s'ha adaptat aquesta línia a la geografia (ja no és recta en la superfície del globus), igual que altres que limiten fusos horaris, de manera que no coincideixen amb els meridians.

Antigament la majoria de les marines de la Europa continental usaven el meridià de Ferro, que passava per la Punta de la Orchilla, a l'oest d'aquesta illa de les Canàries. No obstant això, van existir moltes altres referències.

Hi ha una diferència angular de 5,3 segons entre el meridià de Greenwich i el meridià de referència utilitzat pel sistema GPS WGS84 (denominat IRM). És conseqüència del procediment utilitzat per a la posada en marxa el 1958 del primer sistema de posicionament global per satèl·lit, quan es van usar com a base de partida del nou sistema geodèsic les coordenades en el sistema NAD27 de l'estació d'observació de satèl·lits situada als voltants de Baltimore. La major precisió del nou mètode per satèl·lit es va traduir en un desplaçament del Meridià 0° del Sistema GPS (utilitzant la longitud de Baltimore com a referència de partida), quedant situat uns 102 metres a l'est del meridià de Greenwich materialitzat en l'Observatori.[3] Això és degut a la correcció de diversos errors de concordança entre els sistemes cartogràfics europeu i nord-americà, difícilment apreciables pels mètodes de geodèsia clàssics. Quan es va constatar aquesta diferència en 1969, es va descartar la possibilitat de reajustar tot el sistema GPS per eliminar aquest desfasament. Per a més detall, veure l'article IERS Meridià Internacional de Referència.

Ús en geografia[modifica]

El Meridià Origen

El meridià de Greenwich serveix de meridià origen (meridià zero) per determinar part de les situacions de cada lloc de la Terra: és a partir d'ell que es mesuren les longituds en notació sexagesimal, és a dir, el meridià de Greenwich correspon a la longitud zero. La mesura es va fer a mitjanit, és a dir, quan el sol era en oposició a Greenwich (en la Terra). Els increments són en positiu vers el Oest i en negatiu vers l'Est. Cada grau (60 minuts d'arc) de desviació en cada sentit sobre la superfície de la Terra és la distància de 60 milles nàutiques.[4][5] El globus terraqüi es va dividir en 24 fusos paral·lels al meridià de Greenwich de forma que durant les 24 hores del dia el sol hi discorre per cada un.

El meridià va ser adoptat com a referència en una conferència internacional celebrada a 1884 a Washington,[6] afavorida pel president dels EUA, Al qual van assistir delegats de 25 països.[7][8]

El la línia del meridià de Greenwich a la península Ibèrica passa pels termes d'Ondara (Alacant) i el port de El Grau (Castelló de la Plana) entre altres localitats; és a dir, la major part de la península és en el mateix fus que el Regne Unit, Portugal i les Illes Canàries.

Determinació del temps horari[modifica]

El temps es mesura des de les 00.00 hores en què es comença la datació del nou dia; aquesta convenció internacional (International Meridian Conference, Regne Unit 1884) va adoptar anteriorment el GMT (Greenwich Mean Time, en català Temps mitjà de Greenwich)[9] però aquesta mesura mitjana anual del sol sobre Greenwich no és prou exacta per càlculs i per mesures més exactes s'especifica com Temps Universal, UTC o UT1. A Europa hi ha discrepàncies a tenir en compte en plets, entre el UTC legal i el geogràfic.

La línia oposada al meridià de Greenwich, és a dir, la línia que el completa (per a formar aproximadament el cercle) correspon a la línia internacional de canvi de data, que travessa l'oceà Pacífic. Per raons pràctiques, concretament per a no tenir diversos fusos horaris en alguns arxipèlags, s'ha adaptat aquesta línia a la geografia (ja no és una línia recta en la superfície del globus).

Antigament, la majoria de les marines d'Europa continental usaven el meridià de l'illa canària d'El Hierro. Tanmateix, van existir moltes altres referències.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Meridià de Greenwich
 1. «Meridià de Greenwich». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 2. Nueva Enciclopedia Larousse, Volum 5 (en castellà). 2a. Barcelona: Planeta, 1984, p. 4564. ISBN 84-320-4245-5. 
 3. «[http: //www.bbc.com/news/magazine-33919429 Scientists explain why Greenwich Meridian line is in 'wrong place' - BBC News]» (en a). [Consulta: 3 juny 2016].
 4. «Meridià de Greenwich». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 5. «Meridià de Greenwich». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 6. Tipografia La Vanguardia, 16-10-1884, pàg. 8.
 7. «The Prime Meridian at Greenwich» (en anglès). National Maritime Museum. Arxivat de l'original el 2015-11-07. [Consulta: 10 març 2014].
 8. «International Conference Held at Washington for the Purpose of Fixing a Prime Meridian and a Universal Day. October, 1884.». Project Gutenberg. [Consulta: 10 març 2014].
 9. «Greenwich Mean Time» (en anglès). Oxford Living Dictionaries. Arxivat de l'original el 2019-03-06. [Consulta: 4 març 2019].