Merla d'aigua nord-americana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Merla d'aigua americana)
Infotaula d'ésser viuMerla d'aigua nord-americana
Cinclus mexicanus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22708163 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaCinclidae
GènereCinclus
EspècieCinclus mexicanus Modifica el valor a Wikidata
Swainson, 1827
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

La merla d'aigua nord-americana[1] (Cinclus mexicanus) és un ocell bru i arrodonit, d'hàbits aquàtics, que viu a l'Amèrica del Nord i Central.

Morfologia[modifica]

  • Fa 16,5 cm de llargària i 46 g de pes. Té potes llargues, i balanceja el seu cos cap amunt i avall durant les pauses, ja que s'alimenta bussejant sota les roques en corrents fluvials.
  • De color bru amb el cap de vegades tenyit amb plomes de color marró i blanc en les parpelles.
  • Aquesta espècie, com les altres merles d'aigua, està equipada amb un parpella extra anomenada "membrana nictitant" que li permet veure sota l'aigua, i pot també tancar les seves fosses nasals quan es submergeix. Produeix també més oli que la majoria de les aus, cosa que li permet mantenir-se calent quan està a la recerca d'aliment sota l'aigua.

Hàbitat i distribució[modifica]

Habita les regions muntanyoses de l'Amèrica Central i l'oest d'Amèrica del Nord, des de Panamà fins a Alaska. En general, és un ocell sedentari, fent moviments lleugers al sud o les elevacions més baixes si és necessari per trobar l'aliment o aigua no congelada. La presència d'aquesta espècie és un indicador de la qualitat de l'aigua, i ha desaparegut d'alguns llocs a causa de la contaminació o l'augment de càrrega de sediments en els rierols.

Alimentació[modifica]

En la majoria dels seus hàbits, s'assembla molt a la merla d'aigua d'Europa. S'alimenta d'insectes aquàtics i les seves larves, incloses les nimfes de libèl·lula i les larves de frigànies. Així mateix, pot caçar petits peixos o capgrossos. El seu costum de bussejar i caminar al llarg de la part inferior dels rierols a la recerca de menjar a vegades fa que puga ser presa ocasional de salmons o altres peixos de grans dimensions.

Reproducció[modifica]

El niu d'aquesta espècie és una estructura en forma de globus, amb una entrada lateral, a prop de l'aigua, en un sortint de roca, vora del riu, darrere d'una cascada, o sota un pont. La posta habitual són 2-4 ous de color blanc, incubats només per la femella, durant 15-17 dies. Els pollets romanen al niu 20-25 dies. El mascle ajuda a alimentar els joves.

Taxonomia[modifica]

Pertany a la família dels cínclids (Cinclidae), dins del gran ordre dels Passeriformes. Se n'han descrit cinc subespècies:

  • Cinclus mexicanus anthonyi Griscom 1930
  • Cinclus mexicanus ardesiacus Salvin 1867
  • Cinclus mexicanus dickermani Phillips,AR 1966
  • Cinclus mexicanus mexicanus Swainson 1827
  • Cinclus mexicanus unicolor Bonaparte 1827

Referències[modifica]

  1. «Merla d'aigua nord-americana». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Rev. 20/01/2022(català)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Merla d'aigua nord-americana