Vés al contingut

Mesa (geomorfologia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Illa al districte Sky mesa de Canyonlands National Park.
Table Mountain a Sud-àfrica..
Mesa a les Glass Mountains d'Oklahoma
Tucumcari Mountain a Nou Mèxic, USA.

Una mesa (derivat del castellà i portuguès per "taula") o muntanya tabular és una zona de terra elevada amb la part de dalt plana i costats normalment amb penya-segats.

És una relleu geogràfic caracterísitc d'ambients àrids, particularment al sud-oest dels Estats Units. N'hi ha molts exemples a Espanya, Sardenya, Nord d'Àfrica, Aràbia, Índia, Austràlia, en badlands i a la part muntanyosa de Wyoming, Idaho, Montana, Texas, i Oklahoma. Grand Mesa és una gran mesa situada a l'oest de Colorado.

Formació

[modifica]
Meses a la regió de Logudoro al nord de Sardenya.
Cerro Negro una mesa a Zapala, Argentina.

Les meses es formen per disgragació de la superfície i erosió de capes de roques horitzontals que han estat aixecades per activitat tectònica. Les roques més resistents queden més altes que la resta que els envolta.[1] Aquest procés es diu erosió diferencial.

Les diferències de resistència en els roques dona la forma característica a les meses.[1] El mateix passa amb els penya-segats de les meses.

L'erosió de les aigües en les meses és més de la part basal que del cim cap avall.[2]

Meses a Mart

[modifica]

També hi ha meses en algunes zones del planeta Mart. Es formen en les terres baixes geològicament joves. Aquest relleu fa de 100 m a 2 km.[3]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 Easterbrook, Don J. Surface Processes and Landforms. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall, 1999. 
  2. Choreley, Richard J.; Stanley A. Schumm, David E. Sugden. Geomorphology. New York: Methuen, 1985. 
  3. Baker, David M. Morphological Analyses of Mesas and Knobs in the Northwest Fretted Terrain of Mars; Constraints on the Presence and Distribution of Ice-Facilitated Mass-Wasting. Ed. Alexander K. Stewart and James W. Head. Vol. 40. Issue 2. pp. 72. United States: Geological Society of America (GSA) : Boulder, CO, United States, 2008.