Mesozoa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els Mesozoa (mesozous) són animals invertebrats marins paràsits similars a cucs. Fins a l'any 2012encara no estava aclarit si eren platelmints degenerats o autèntics metazoa basals. Fan entre 0,5 mm i 0,7 mm. Consten d'un somatoderma (capa externa) e cèl·lules amb cilis que s’encarreguen de l’obtenció de l’aliment i de la locomoció envoltant una o més cèl·lules reproductives.

Tots són paràsits interns d'invertebrats marins i es coneix molt poc sobre els seus cicles de reproducció sexual o de multiplicació vegetativa.

Fa dècades els mesozoa es classificaven científicament com un fílum. Tanmateix els estudis filogenètics moleculars han demostrat que els metazous són polifilètics. És a dir, que consten d'almenys dos grups sense emparentar.[1]

Com a resultat dels recents resultats en la biologia molecular, l'etiqueta mesozoà actualment sovint s'aplica informalment, més que no pas com un tàxon formal. Algunes investigadors anteriorment classificaven Mesozoa com l'únic fílum del subregne Agnotozoa. Altres investigadors els consideraven del regne protista.

Al segle XIX els Mesozoa era un claix de sastre per a organismes pluricel·lulars sense la gàstrula invaginada que era el que es creia que definia els Metazoa.[2]


Agrupacions[modifica | modifica el codi]

Els dos grups principals de mesozous són els Rhombozoa i els Orthonectida. Altres grups que de vegades s'inclouen dins Mesozoa són els Placozoa i els Monoblastozoa (aquest potser no és un grup d'organismes que existeixin realment.[3][4]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Pawlowski, J.; J. I. MontoyaBurgos; J. F. Fahrni; J. Wuest; and L. Zaninetti «Origin of the Mesozoa inferred from 18S rRNA gene sequences». Molecular Biology and Evolution, vol. 13, 8, 1996, pàg. 1128–32. PMID: 8865666.
  2. T. Syed and B. Schierwater «Trichoplax adhaerens: discovered as a missing link, forgotten as a hydrozoan, re-discovered as a key to metazoan evolution». Vie et Milieu, vol. 52, 4, 2002, pàg. 177–187.
  3. Salinella: Monoblastozoa
  4. Meeûs, Thierry de; and Renaud, François «Parasite within the new phylogeny of eukaryotes». TRENDS in Parasitology, vol. 18, 6, 2002, pàg. 247–51. DOI: 10.1016/S1471-4922(02)02269-9.