Mestre d'Estopanyà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMestre d'Estopanyà
Biografia
Floruitsegle XIV Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsMaestro de Estopiñán Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Corona d'Aragó
Estopanyà Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
El Retaule de sant Vicenç, única obra atribuïda aquest autor.

El mestre d'Estopanyà fou un pintor italià actiu a Aragó o Catalunya, al segon terç del segle xiv. Va ser l'autor del Retaule de sant Vicenç d'Estopanyà a la Ribagorça (Osca), conservat al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

La seva procedència ha estat sempre qüestionada, arribant-se a donar noms d'artistes com el del pintor aragonès Ramon Torrent artista que va morir el 1325.[1] També es va anomenar el pintor català Bernat Pou actiu en aquest temps a la ciutat de Balaguer.[2] Aquestes hipòtesis obligaven a datar a l'autor al primer quart del segle xiv.

Però abans de tot s'ha de pensar en un pintor que conegués la pintura d'Itàlia i més concretament a Giotto, que és a qui més semblança té l'estil de l'obra del Retaule de sant Vicenç d'Estopanyà. Per aquesta causa s'associava el retaule a un artista que el més probable és que fos d'origen italià, també Josep Gudiol i Cunill va arribar a assenyalar-lo com procedent de Florència, teoria que va seguir més tard Josep Gudiol i Ricart adjudicant a l'obra l'autoria d'un toscà resident a Lleida a mitjan segle xiv. Totes aquestes teories es confirmen per part d'Ainaud de Lasarte quan tracta d'identificar el mestre d'Estopanyà amb un pintor florentí anomenat Ròmul que es troba documentat a Osca i que el 1367 rep un encàrrec d'un retaule per part d'uns dominicans.[3]

Referències[modifica]

  1. Manuel Serrano Sanz, Documentos relativos a la pintura en Aragón durante los siglos XIV y XV en Revista de Archivos, Bibliotecas y Museos 32-33, 1915; 34-35, 1916 i 37, 1917 (citat a Alcoy 1992, p. 226)
  2. Salvador Sanpere i Miquel, Los cuatrocentistas catalanes. Historia de la pintura de Cataluña en el siglo XV, Barcelona, 1906 p. 107 (citat a Alcoy 1992, p. 226)
  3. Alcoy, 1992, p. 224-226.

Bibliografia[modifica]

  • Alcoy, Rosa; Barral i Altet, Xavier. «Maestro de Estopanyà, posiblemente Rómulo de Florencia». A: Prefiguración del Museu Nacional d'Art de Catalunya (en castellà). Barcelona: Museu Nacional d'Art de Catalunya/Lunwerg, 1992. ISBN 84-8043-004-4.