Metaautunita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMetaautunita

Metaautunita de Mines Gerais (Brasil)
Fórmula químicaCa[UO₂ PO₄]₂·2 - 6 H₂O
Epònimmeta- i autunita Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.EB.10 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.8.EB.10 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/E.02 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·lítetragonal
Colorgroc llimona a groc verdós
Exfoliacióbona
Duresa2 a 2,5
Lluïssornacrada a mat
Color de la ratllamés clara que el color
Densitat3,45 a 3,55
Fluorescènciacolor groc verdós brillant en SW i LW UV
Mineral radioactiu
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
SímbolMaut Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La metaautunita[2] és un mineral de la classe dels fosfats. Paul Gaubert li va posar nom el 1904 en relació a la seva fórmula química semblant a la de l'autunita però amb un contingut inferior d'aigua. És un mineral radioactiu. L'exemplar tipus d'aquesta espècie prové de la mina Daybreak, a Washington (Estats Units). Dona nom també al grup metaautunita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la metaautunita pertany a «08.EB: Uranil fosfats i arsenats, amb ràtio UO₂:RO₄ = 1:1» juntament amb els següents minerals: autunita, heinrichita, kahlerita, novačekita-I, saleeïta, torbernita, uranocircita, uranospinita, xiangjiangita, zeunerita, metarauchita, rauchita, bassetita, lehnerita, metasaleeita, metauranocircita, metauranospinita, metaheinrichita, metakahlerita, metakirchheimerita, metanovačekita, metatorbernita, metazeunerita, przhevalskita, meta-lodevita, abernathyita, chernikovita, meta-ankoleita, natrouranospinita, trögerita, uramphita, uramarsita, threadgoldita, chistyakovaita, arsenuranospathita, uranospathita, vochtenita, coconinoita, ranunculita, triangulita, furongita i sabugalita.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba a les pegmatites de granit, i també als llits sedimentaris amb dipòsits d'urani-vanadi. Es sol trobar juntament amb zircó, uranofana, uraninita, fosfuranilita, metatyuyamunita, metatorbernita, coffinita, carnotita i amb altres espècies dels grups columbita i schoepita. Als territoris de parla catalana ha estat descrita a la mina Eureka (La Torre de Cabdella, Pallars Jussà).[3]

Grup de la metaautunita[modifica]

El grupde la metaautunita, o grup de la metatorbernita, és un grup de fosfats d'uranil i arsenats en forma de làmines, amb fórmula A(UO₂)₂(XO₄)₂·nH₂O, on A pot ser Cu, Ca, Ba, o Mg, X és P o As, i n pot tenir els valors 6, 7o 8. Aquest grup està compost pels següents minerals: abernathyita, bassetita, txernikovita, lehnerita, metaankoleïta, metaautunita, metaheinrichita, metakahlerita, metakirchheimerita, metalodevita, metanovačekita, metatorbernita, metauranocircita, metauranospinita, metazeunerita, natrouranospinita, uramarsita i uramfita.[4]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Metaautunita
  1. «Meta-autunite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 6 gener 2014].
  2. Garrido, Josep Lluís; Ybarra, Joan Manuel. Nomenclàtor de les espècies minerals, 2010, p. 374 [Consulta: 6 gener 2014]. 
  3. «Meta-autunite from Eureka mine, Castell-estaó, La Torre de Cabdella, La Vall Fosca, El Pallars Jussà, Lleida, Catalonia, Spain». Mindat. [Consulta: 25 gener 2024].
  4. «Meta-autunite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 6 gener 2014].