Vés al contingut

Metamorfosi (Star Trek)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula episodi de televisióMetamorfosi
Metamorphosis, Metamorphose i Metamorphosis Modifica el valor a Wikidata
SèrieStar Trek Modifica el valor a Wikidata
Temporadasegona temporada d'Star Trek Modifica el valor a Wikidata
Número d'episodi9 Modifica el valor a Wikidata
AnteriorMudd, primer Modifica el valor a Wikidata
SegüentViatge a Babel Modifica el valor a Wikidata
Estrena10 novembre 1967, 17 novembre 1973 i 10 novembre 1967 Modifica el valor a Wikidata
Emissora originalNBC Modifica el valor a Wikidata
DirectorRalph Senensky Modifica el valor a Wikidata
GuionistaGene L. Coon Modifica el valor a Wikidata
FotografiaGerald Finnerman Modifica el valor a Wikidata
Codi de producció60331 Modifica el valor a Wikidata
Durada50 min-1 h-48 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
PaísEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Gènereciència-ficció Modifica el valor a Wikidata
Actors
IMDB: tt0708436 Allmovie: v46530 Modifica el valor a Wikidata

"Metamorfosi" (títol original en anglès "Metamorphosis")[1] és el novè episodi de la segona temporada de la sèrie de televisió de ciència-ficció estatunidenca Star Trek. Escrit per Gene L. Coon i dirigit per Ralph Senensky, es va emetre per primera vegada el 10 de novembre de 1967.

A l'episodi, una tripulació de la llançadora de l'USS Enterprise es troba amb un home fora de la història i el seu misteriós company alienígena. És la primera menció i la primera aparició de la franquícia de Zefram Cochrane.

Glenn Corbett interpreta a Zefram Cochrane

Argument

[modifica]

L'assistent de la Federació Comissari Nancy Hedford està sent transbordada amb llançadora a l'USS Enterprise per ser tractada de la malaltia de Sukaro, una condició potencialment mortal, abans de reprendre una missió de pacificació. Apareix un camp d'energia brillant al camí de la llançadora i l'estira cap a un planetoide proper amb una atmosfera de tipus terrestre. Totes les comunicacions estan bloquejades i la llançadora és totalment inoperable.

Poc després, apareix un jove que es diu Cochrane. Li diu al grup que fa anys que està abandonat al planeta i que un camp amortidor impedeix que els seus sistemes funcionin. Cochrane els porta a un refugi construït amb material recuperat del seu vaixell estavellat. En el transcurs de la seva visita, Kirk i Spock i Dr. McCoy observeu una massa brillant que s'assembla al fenomen que els va portar al planetoide. Cochrane anomena aquesta entitat "el company", i explica que, de gran, va fer un últim vol, amb la intenció de morir a l'espai, però la seva nau paralitzada va ser interceptada i rescatada per l'entitat, que el va restaurar fins a la joventut i des d'aleshores el manté viu. Els oficials de la Flota Estel·lar es queden sorpresos al descobrir que ell és Zefram Cochrane, l'inventor de la motor de curvatura. Aleshores, Cochrane revela per què els van portar al planetoide: li havia dit al company que moriria sense la companyia del seu propi fill, creient que l'alliberaria. En canvi, el Company va segrestar la llançadora.

Quan el company ataca a Spock mentre treballa a la llançadora, Spock dedueix que l'entitat està formada en gran part per energia elèctrica. Kirk i Spock intenten desactivar el Company amb un disruptor elèctric improvisat, però el Company reacciona violentament i només la intervenció de Cochrane salva a Kirk i Spock de ser assassinats.

Amb l'estat d'Hedford deteriorant-se ràpidament, Spock modifica el traductor universal de la llançadora per comunicar-se amb la força energètica. Kirk descobreix que té una personalitat femenina i està enamorat de Cochrane. El Company declara que ha impedit que tots envelleixin i que els hi mantindrà per sempre com a companyia de Cochrane. Cochrane, per la seva banda, està disgustat per la idea d'una relació íntima amb un alienígena, rebutjant la idea de l'amor i l'afecte del Company per ell. La moribunda Hedford, en canvi, expressa el seu anhel d'estimar i ser estimada abans de morir.

Cochrane torna a convocar el company, i Kirk explica que ell i Cochrane són massa diferents per a l'amor veritable. El company fa hipòtesis sobre ser humà i desapareix. Moments després, Hedford apareix fora del refugi, completament restaurada, i s'adonen que el Company s'ha fusionat amb Hedford dins del cos d'Hedford, que d'altra manera hauria mort en pocs moments. D'aquesta manera tant Hedford com el Company poden experimentar l'amor. Cochrane parla emocionat dels seus plans per viatjar per la galàxia, però el company/Hedford revela que la seva força vital està lligada al planetoide; no pot marxar més d'uns dies, així que Cochrane decideix romandre amb ella per amor i gratitud, declarant que "tindran molts anys" junts. Aleshores, Cochrane demana que Kirk i la seva tripulació s'abstinguin d'informar a ningú sobre la seva presència a l'asteroide perquè ell i el company/Hedford es puguin viure en pau. Quan McCoy pregunta qui completarà la missió de Nancy Hedford, Kirk s'arronsa d'espatlles i diu: "Estic segur que la Federació pot trobar una altra dona, en algun lloc, que aturarà aquesta guerra".

Doblatge al català

[modifica]

L’episodi va ser doblada al català pels estudis Tecni-3 (primera part) i Diálogo (segona part) i emés a TV3 l’any 1989.[2]

Personatge Actor/actriu Veu en català
James T. Kirk William Shatner Jordi Boixaderas
Spock Leonard Nimoy Isidre Sola i Llop
Leonard McCoy DeForest Kelley Eduard Lluís Muntada
Montgomery Scott 'Scotty' James Doohan Joan Carles Gustems
Domènec Farell
Nyota Uhura Nichelle Nichols Glòria Roig
Azucena Díaz
Hikaru Sulu George Takei Jaume Nadal
Enric Cusí
Pavel Chekov Walter Koenig Quim Roca
Pep Madern
Zefram Cochrane Glenn Corbett Pep Anton Muñoz
Nancy Hedford Elionor Donahue Pilar Rubiella
Tinent Leslie Eddie Paskey Enric Isasi-Isasmendi
Companya Elizabeth Rogers Teresa Manresa

Notes de producció i recepció

[modifica]

"Metamorfosi" va suposar el debut de Star Trek de Zefram Cochrane (creat per l'escriptor Gene L. Coon), una de les figures clau de la història de l’univers de ficció Star Trek. En aquest episodi, Cochrane s'acredita com "el descobridor de la curvatura espacial", és a dir, la tecnologia "curvatura", que va permetre a la Terra aconseguir viatges interestel·lars amb naus estel·lars més ràpides que la llum. Això va provocar les primeres trobades de la Terra amb civilitzacions alienígenes i la formació de la Federació Unida de Planetes. A la línia de temps de la sèrie (tal com havia evolucionat el 1967) Cochrane, "d'Alpha Centauri", havia desaparegut 150 anys abans als 87 anys i se suposava que havia mort.[3] La comissionada Hedford, que encarna "el company", va ser interpretada per Elinor Donahue coneguda per la comèdia de situació dels anys 60 "The Andy Griffth Show", on va interpretar a Ellie Walker, i en Father Knows Best, on va interpretar a la filla gran de Jane Wyatt. En el següent episodi de Star Trek emès, Jane Wyatt va protagonitzar l'estrella convidada, interpretant la mare de Spock, Amanda.

L'estrella convidada Donahue recorda que es van haver de tornar a rodar diverses escenes després que es van descobrir defectes a la pel·lícula durant la postproducció. Els rodatges van implicar tornar a cridar els actors i reconstruir els decorats que havien estat afectats.

El director Ralph Senensky estava insatisfet amb la lectura inicial de les línies de Companion per Elizabeth Rogers i les va tornar a gravar per Lisabeth Hush.[4]

Cochrane reapareix com el personatge central de la pel·lícula Star Trek: First Contact (1996), en la qual és interpretat per James Cromwell.

Aquest episodi va ser la primera vegada a la sèrie original que Kirk no apareix a bord de l'Enterprise en cap moment.

L'any 2009, l'A.V. Club ha puntuat aquest episodi com a "B".[5]

El 2024, Hollywood.com va classificar Metamorfosi al número 29 dels 79 episodis de la sèrie original.[6]

Referències

[modifica]
  1. Metamorfosi a eldoblatge.com
  2. Fitxa de doblatge de Star Trek a eldoblatge.com
  3. Okuda, Mike and Denise, with Debbie Mirek. The Star Trek Encyclopedia. Pocket Books, 1999. ISBN 0-671-53609-5. 
  4. «Who Voiced the Companion?», 02-03-2021.
  5. «Star Trek: "Metamorphosis" / "Journey To Babel"» (en anglès). The A.V. Club, 11-06-2009. Arxivat de l'original el 25 d’octubre 2020. [Consulta: 1r desembre 2022].
  6. Blauvelt, Christian. «Ranking All 79 'Star Trek: The Original Series' Episodes from Worst to Best». Hollywood.com, 18-05-2013. [Consulta: 8 juny 2019].

Enllaços externs

[modifica]