Metre plegable

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Doble-metre plegable de fusta pintada

El metre plegable, metre de fuster o metre de paleta és un instrument de mesura de precisió mitjana, que s'utilitza en la construcció, fusteria i bricolatge.

N'hi ha de diversos materials, el més típic és el de fusta o fins i tot de metall (planxa d'alumini o d'acer), encara que avui dia se'n fan de plàstic (niló) o de fibra de vidre. Sol ser d'un metre o dos metres de llargària amb segments plegables de 20cm. Té l'avantatge de la seva rigidesa i que no s'ha de desenrotllar.

El doble metre plegable de paleta és generalment de fusta, groc, compost per deu segments de vint centímetres units per reblonss amb un ressort per ajustar els diferents segments en la posició tancada, oberta o en angles intermedis.

Cavanna en la seva novel·la autobiogràfica Les Ritals relata com el seu pare, paleta analfabet italià que va emigrar a França, recollia els trossos trencats de metres en les obres on treballava i per estalviar, com molts altres del seu ram, els acoblava fent metres sencers independentment dels nombres marcats.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Metre plegable Modifica l'enllaç a Wikidata