Metriacantosaure

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMetriacantosaure
Metriacanthosaurus parkeri Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Taxonomia
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSaurischia
FamíliaMetriacanthosauridae
GènereMetriacanthosaurus
EspècieMetriacanthosaurus parkeri Modifica el valor a Wikidata
Huene, 1923
Nomenclatura
Sinònims

El metriacantosaure (Metriacanthosaurus, "rèptil moderadament espinós") és un gènere representat per una única espècie de dinosaure teròpode sinraptòrid, que va viure a la fi del període Juràssic, fa aproximadament 156 milions d'anys, en l'Oxfordià, en el que avui és Europa. A causa del poc que es coneix d'aquest animal, molta de la informació es basa en espècies properes, calculandoce un llarg total de 8 metres i una altura de 2,3 metres, arribant a pesar 1 tones. Metriacanthosaurus deu el seu nom a les seves vèrtebres que és major als dels carnosaures típics, com al·losaure, però menor que aquells que presentaven una vés-la com l'acrocantosaure. Es creu que posseïa una curta vés-la o una espècia de gep.

Les primeres restes fòssils es van trobar en el sud d'Anglaterra i va ser descrit per Huene en 1923. Al principi es va creure que era una nova espècie d'un megalosaure. No va ser fins a 1964 que la troballa va ser rebatejada con Metriacanthosaurus, després que els experts distingissin diverses diferències importants. Una segona espècie, anomenada M. shangyanouensis és conciderada avui un exemplar de Yangchuanosaurus shangyanouensis. Metriacanthosaurus va ser considerat dins de la família Spinosauridae per la seva curta vés-la en el llom, però és 30 milions d'anys més antic, podent ser una forma basal.

Referències[modifica]

  • von Huene, F. (1923). Carnivorous Saurischia in Europe since the Triassic. Bull. Geol. Soc. AM. 34; 449-458
  • Dong Z., Zhang I., Li X., and Zhou S. (1978). A new carnivorous dinosaur discovered in Yongchuan County, Sichuan Province. Science Journal (Acadèmia Sinica) 23; 302 - 304
  • Huene, 1932. Die fossile Reptile-Ordnung Saurischia, ihre Entwicklung und Geschichte. Monogr. Geol. Palaeontol. (Pt. I and II, Ser. I) 4, 1-361.
  • Walker, 1964. Triassic reptiles from the Elgin area: Ornithosuchus and the origin of carnosaurs. Philos. Trans. R. Soc. London B 248, 53-134.
  • Bakker, Kralis, Siegwarth and Filla, 1992. Edmarka rex, a new, gigantic theropod dinosaur from the Middle Morrison Formation, Late Jurassic of the Com Bluff outcrop region. With comments on the evolution of the chest region and shoulder in theropods and birds, and a discussion of the five cycles of origin and extinction among giant dinosaurian predators: Hunteria, v. 2, n. 9, p. 1-24.
  • Rauhut, 2000. The interrelationships and evolution of basal theropods (Dinosauria, Saurischia). Ph.D. dissertation, Univ. Bristol [O.K.], 1-440.