Metro de Roma

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Metropolitana di Roma

Logo Metropolitane Italia.svg

País Itàlia
Regió Lazio
Territori cobert Roma
Obertura 1955
Número línies 2
Número estacions 68
Longitud 54,6 km
Operador ATAC

El metro de Roma (Metropolitana di Roma en italià) és una xarxa de ferrocarril metropolità de Roma, a Itàlia. Es va inaugurar el 1955. Té una longitud de 40,8 km i està composta per dues línies, la línia A (taronja) i la línia B (blava), aquesta última amb un ramal conegut com a línia B1. La xarxa té forma de X i les línies només s’encreuen a Termini, l’estació central de la ciutat. Una tercera línia, la C (verda), està actualment en construcció.

El metro està explotat per l’empresa municipal ATAC, que també gestiona els autobusos, tramvies, troleibusos i algunes línies suburbanes, com la línia Roma-Lido, que funciona com una línia de metro, tot i no estar catalogada com a tal.

 El metro de Roma circula per l’esquerra. Les dues línies actuals estan electrificades amb catenària a 1500 V i l’ample de via és l’internacional. En els últims anys s’ha adquirit nou material mòbil per les dues línies, de la sèrie S/300, gairebé idèntica a la sèrie 5000 del metro de Barcelona. El material mòbil antic encara circula per la línia B. L’antic material de la línia A s’ha enviat a la línia B i a la línia de Lido.

Línies[modifica | modifica el codi]

Línia

Recorregut

Inauguració

Última extensió

Longitud

Número d'estacions

Viatgers en milions

Temps de trajecte

Metropolitana di Roma A.svg Battistini ↔ Anagnina 1980 2000 18,4 km 27 164,2 41 min
Metropolitana di Roma B.svg Laurentina ↔ Rebibbia / Jonio 1955 2015 22 km 26 109,5 32/34 min
Total: 54,6 km 68

Línia A[modifica | modifica el codi]

Tren de la sèrie S/300 a la línia A

La línia A uneix la part occidental de la ciutat amb els barris del sud-oest i és la línia que passa més a prop del centre i també del Vaticà. Té connexió amb la línia B de metro i amb els ferrocarrils italians a l’estació de Termini. Als plànols i a la senyalització de les estacions apareix representada amb el color taronja. Té una longitud total de 18,45 km i 27 estacions.

La construcció de la línia va ser aprovada el 1959, després de l'obertura de la línia B, i les obres no van començar fins al 1964. Les obres van durar molts anys per diversos motius d’organització, per troballes de restes arqueològiques, per molèsties pel trànsit i per vibracions als edificis. Finalment la línia es va obrir el 1980 entre Ottaviano i Cinecità. Al cap de cinc mesos es va perllongar fins a Anangina pel costat sud-est. Fins al 1999 no es va allargar cap a l’oest d’Ottaviano.

El tram central de la línia A es va construir amb tuneladora, amb dos túnels independents entre Furio Camillo i Flaminio i estacions amb andanes centrals i profundes. L’extrem est està construït amb el mètode cut and cover. Aquesta línia creua el riu Tíber per un pont.

Línia B[modifica | modifica el codi]

Andanes de la línia B de l'estació Termini

La línia B de metro connecta el sud i el nord de la ciutat passant per l’estació de Termini, on es pot fer correspondència amb la línia A. Al nord de l’estació de Bologna, la línia es bifurca en dos. La línia original va cap a Rebibbia i el ramal obert el 2012, conegut com a línia B1, cap a Conca d’Oro. Es representa amb el color blau. Té una longitud de 22 km i 25 estacions.

Els orígens de la línia es troben als anys 30 del segle XX, quan el govern feixista de Mussolini va construir el barri EUR al sud de Roma, on s’hi havia de celebrar l’Exposició Universal de 1942, que mai es va arribar a celebrar. Així doncs, es plantejava una connexió ferroviària entre el centre i aquest barri. Les obres es reprenen un cop passada la Segona Guerra Mundial, i el metro de Roma s’acaba inaugurant el 9 de febrer de 1955 entre Termini i EUR Fermi.

El 1990 la línia s’amplia pel nord i es modernitza la part més antiga. El 2012 s’obre un ramal de la línia B1, que fa que la línia adopti forma de Y.

Una gran part de la línia és en superfície, especialment al sud de Piramide. De Piramide a Termini, el metro circula a molt poca profunditat, passant just pel costat del Colisseu i de Santa Maria la Major. Les estacions just al nord de Termini són profundes, però a mesura que la línia B es va allunyant del centre, va perdent profunditat.

Mapa del metro de Roma
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Metro de Roma