Michael Bookspan

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Michael Lloyd Bookspan (Brooklyn, Nova York, 7 de setembre, 1929 - [...?], 12 de setembre, 2002), fou un músic percussionista estatunidenc.

Nascut a Brooklyn, Nova York, Mickey, com el coneixien els seus amics, era fill de Harry i Sabina Bookspan. Rebent el seu primer tambor de joguina als tres anys i sempre animat a practicar pel seu pare, Mickey va començar a prendre classes de bateria als deu anys, primer amb un home anomenat Wicht, després amb Jimmy Lent i Sam Gershek, finalment estudiant xilòfon i percussió amb Fred Albright.

Mentre estava a l'escola secundària, Bookspan va actuar amb una tropa USO a la zona de Nova York-Nova Jersey, i va actuar a l'hora amateur diverses vegades, guanyant finalment l'"Arthur Godfrey Talent Show" el 1948. Després d'un any i mig d'allistament a la 657a banda AAF de Kelly Field, San Antonio, Texas, on sovint apareixia com a solista de xilòfon, Bookspan va passar cinc anys a Juilliard com a estudiant de Morris Goldenberg i Saul Goodman. Mentre estava a l'escola, va actuar no només amb la Little Orchestra Society de Nova York, el New York City Ballet i la banda Xavier Cugat, sinó també com a membre de la famosa Goldman Band durant dos anys abans de graduar-se el 1953.

Quan Bookspan es va unir a l'Orquestra de Filadèlfia com a percussionista i ajudant de timpanista el 1953, la secció estava formada per Fred D. Hinger, James Valerio i Benjamin Podemski. El seu mandat es va superposar a les carreres de Charlie Owen, Alan Abel, Gerald Carlyss, Anthony Orlando, Don S. Liuzzi i Angie Zator-Nelson, i va exercir de director de la secció des de 1972 fins a la seva mort.

Tot i que Bookspan va aparèixer com a solista nombroses vegades amb lOrquestra de Filadèlfia, sovint en marimba o xilòfon per a concerts infantils, el més destacat de la seva carrera en solitari va ser l'encàrrec i l'estrena del "Concert per a percussió i orquestra solistes" de Robert Suderberg el 1979. Gerald Carlyss, timbalista de l'actuació, recorda bé l'estrena. "Mai no l'oblidaré que la toqui. El públic va aprendre molt sobre la percussió aquella nit mentre el veien passar elegantment d'un instrument a un altre. Era com un ballet musical".

Keith Brion, director de la New Sousa Band, va comptar amb Bookspan amb lOrquestra de Filadèlfia per a un concert de Sousa a l'agost de 1989. Pel que fa a l'actuació de Bookspan, Brion va assenyalar que "Va tocar" Nola "i" Flight of the Bumblebee "i les va tocar amb suavitat a ritmes ràpids i brillant. Va ser una alegria. Em va dir que aquestes peces li van guanyar un premi a l'hora amateur quan era adolescent. Van ser belles i impressionants en les seves interpretacions".

Com a professor de la Universitat de les Arts de Filadèlfia i del Curtis Institute of Music, Bookspan va fer de mentor a diverses generacions d'estudiants. Sovint, però, la seva inspiració per als percussionistes es produïa quan l'observaven actuant a l'escenari. William Cahn, membre fundador de Nexus, va declarar: "Vaig tenir la bona sort ser estudiant a Filadèlfia a finals dels anys cinquanta a mitjans dels anys seixanta quan l'Orquestra de Filadèlfia va donar entrades gratuïtes als instituts públics. Michael Bookspan, sent alt, de naturalesa magra, bigotada i tranquil·la, desprenia sempre una mística i elegància europees. Era un gran intèrpret de tots els instruments de percussió orquestral, però recordo la seva música de tambor, que sempre va ser magnífica.

Fundada el 1900, lOrquestra de Filadèlfia té poc més de 100 anys. Durant gairebé la meitat de la història de l'orquestra, des de 1953 fins a la seva mort el 2002, Michael Bookspan va proporcionar al públic sons inspiradors des de l'escenari. Wolfgang Sawallisch, director musical de l'orquestra, va caracteritzar l'aportació de Bookspan afirmant: "Amb gairebé cinquanta anys amb la nostra gran orquestra de Filadèlfia, el senyor Bookspan va ser un líder molt valorat de la nostra secció de percussió, a més de professor i mentor d'innombrables estudiants i companys", un d'ells fou John Soroka.

Referències[modifica]