Michael Sata

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMichael Sata

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(en) Michael Chilufya Sata Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement6 juliol 1937 Modifica el valor a Wikidata
Mpika (Zàmbia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort28 octubre 2014 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMalaltia Modifica el valor a Wikidata
SepulturaEmbassy Park (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
President de Zàmbia
23 setembre 2011 – 28 octubre 2014
← Rupiah BandaGuy Scott →
Diputat de l'Assemblea Nacional de Zàmbia
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Lusaka
Londres Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, sindicalista Modifica el valor a Wikidata
PartitFront Patriòtic (Zàmbia)
Moviment per una Democràcia Multipartidària
Partit Units de la Independència Nacional Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeChristine Kaseba (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Facebook: michael.sata.1 Modifica el valor a Wikidata

Michael Sata (anglès: Michael Chilufya Sata) (Mpika, 6 de juliol de 1937 - Londres, 28 d'octubre de 2014) Michael Chilufya Sata va ser un oficial de policia, ferroviari i sindicalista, que es va exercir com el cinquè president de Zàmbia, assumint el càrrec el 23 de setembre de 2011 fins a la seva mort, el 28 d'octubre de 2014.[1][2]

Carrera política[modifica]

Va liderar el Front Patriòtic de Zàmbia (PF), un partit polític del país. Durant la presidència de Frederick Chiluba, en la dècada dels 90, Sata era ministre com a part del Moviment per a la Democràcia Multipartidaria (MMD), llavors al govern. Es va tornar opositor el 2001, formant-se el PF. Com a líder de l'oposició, Sata va ser popularment conegut com el Rei Cobra (King Cobra), perquè va emergir com a candidat opositor rival de Levy Mwanawasa en l'eleccions de 2006 sent, no obstant això, derrotat.[1] Després de la mort del president Mwanawasa, Sata es va postular novament com a president i va ser derrotat per Rupiah Banda, en 2008. Finalment venceria en les eleccions generals de 2011 al llavors president Rupiah Banda, amb un 42 % dels vots.[3]

Durant 2014 la salut de Sata va empitjorar, qui per la seva avançada edat es veia incapaç de continuar amb la vida pública i oberta característic del càrrec i de la seva personalitat pròpia. El 19 d'octubre Sata abandona el país i va rumb a Londres per tractar-se la seva malaltia, deixant encarregat de la presidència al ministre de defensa Edgar Lungu. Sata finalment va morir el 28 d'octubre a l'hospital Rei Eduard VII. La presidència interina va ser lliurada a Guy Scott, vicepresident del país encarregat de convocar a eleccions. Seria el primer president blanc de l'Àfrica des de Frederick de Klerk a Sud-àfrica.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Muere el presidente de Zambia, Michael Sata, conocido como El Rey Cobra». noticiaaldia.com, 29-10-2014. Arxivat de l'original el 2014-10-29. [Consulta: 30 octubre 2014].
  2. Sata, Michael Chilufya. «We are social democrats» (en anglès). global-briefing.org, enero 2012. [Consulta: 30 octubre 2014].
  3. Redvers, Louise. «China's stake in Zambia's election» (en anglès). bbc.co.uk, 19-09-2011. [Consulta: 30 octubre 2014].

Enllaços externs[modifica]