Microfauna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Nematode de la soia i el seu ou.

Microfauna (del grec mikros "petit" + neollatí fauna "animal") es refereix als organismes microscòpics que mostren qualitats semblants a les pròpies dels animals. La microfauna està representada en el regne animal (p.e., nematodes, petits artròpodes) i en el regne dels protists (és a dir, protozous). Això és en contrast amb la microflora la qual junt amb la microfauna, constitueixen la microzoa.

Hàbitat[modifica]

La microfauna és present en qualsevol hàbitat del planeta Terra. Omplen papers essencials com a descomponedors de fonts d'aliments en els nivells tròfics inferiors i són necessaris per conduir processos dins organismes més grossos.

Paper[modifica]

Un exemple particular és en el sòl, on són importants en el cicle de nutrients de l'ecosistema. La microfauna del sòl (edafofauna) és capaç de digerir pràcticament qualsevol substància orgànica i algunes d'inorgàniques (com el TNT i la goma sintètica). Aquest organismes sovint són un enllaç essencial en la cadena alimentària entre els productors primaris i les espècies més grosses.Per exemple, el zooplàncton s'alimenta d'algues i detritus dels oceans i són fonts d'aliment per animals com les balenes. La microfauna també ajuden a la digestió i altres processos en els animals més grossos.

Cryptozoa[modifica]

TLa microfauna és la menys coneguda de la vida del sòl per la seva mida petita i gran diversitat. Molta de la microfauna són membres de l'anomenada cryptozoa (que significa animals ocults), animals que romanen sense descripció científica.

Enllaços externs[modifica]