Microgramma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de lletra tipogràficaMicrogramma
ClassificacióThibaudeau: Antiga
Novarese: Lineari
Vox-ATypI: Lineal geomètrica
Bringhurst: Industrial geomètrica
DIN 16518: Pal sec lineal
DissenyadorsAldo Novarese
Alessandro Butti
Editor/distribuïdorNebiolo
Data de creació1952
Foneries re-publicadoresLinotype, URW
VariacionsEurostile
Text d'exemple per Microgramma
Exemple
Vegeu-ne tots els caràcters

Microgramma és una font de pal sec que va ser dissenyada el 1952 per Aldo Novarese i Alessandro Butti per a la foneria tipogràfica Nebiolo. Es va tornar popular per a l'ús en il·lustracions tècniques en els '60 i fou una favorita entre els dissenyadors gràfics de principis dels '70, utilitzada tant en disseny de publicitat i publicacions com en envasaments, en gran part a causa de la seua disponibilitat com a tipografia Letraset.

Aquest tipus s'utilitza quasi sempre en la seua forma bold extended. Inicialment només tenia lletres majúscules. Versions posteriors, de Linotype i URW/Nebiolo, contenen minúscules, caràcters accentuats, símbols matemàtics i lligatures llatines.

Característiques[modifica]

Microgramma basa la seua estructura en el quadrat amb vores arrodonides, una forma molt representativa de l'època en què va ser dissenyada tant en l'àmbit arquitectònic com en el tecnològic. Podem trobar aquesta forma per exemple a les pantalles dels televisors o a les finestres dels trens.

Tot i que originàriament només constava dels caràcters majúsculs, les versions més recents també inclouen les minúscules. En aquestes, les ascendents són més llargues que les descendents. Els traços corbs sobrepassen lleugerament l'altura de la x, tant per la part superior com per la inferior.

Esquema de les mesures de la tipografia Microgramma
Esquema de les mesures de la tipografia Microgramma

Una de les principals diferències entre Microgramma i Eurostile la podem trobar als vèrtexs superiors i inferiors, els de Microgramma acaben amb un petit traç horitzontal, mentre que a l'Eurostile les astes s'uneixen directament.

Comparació entre les tipografies Microgramma i Eurostile
Comparació entre les tipografies Microgramma (negre) i Eurostile (roig)

Microgramma OnlyShadow[modifica]

Microgramma OnlyShadow és una variant de Microgramma Bold que conté només les ombres de Microgramma Extended Bold, dissenyada per la foneria URW i Aldo Novarese el 1994. Encara que Alessandro Butti va morir el 1959, URW el va acreditar com a dissenyador de la nova font.

El símbol de l'Euro en la font té un pes diferent, un estil d'una altra família tipogràfica i no està ombrejat.

Usos[modifica]

A causa dels seus traçats i els seus angles rectes, Microgramma ha tingut un ús extensiu en l'àmbit de la ciència-ficció i la fantasia, i en general en tota aquella ficció que tracte sobre tecnologia avançada i exploració espacial.

Per la seua similitud amb Eurostile extended en molts casos és difícil diferenciar quina d'aquestes dos tipografies s'ha utilitzat.

Audiovisual[modifica]

Marques comercials[modifica]

La podem trobar en els logotips de diverses empreses:

Altres[modifica]

Referències[modifica]

  1. Joseph, Franz. The Star Trek Technical Manual. Ballantine Books, 1975. ISBN 0-345-34074-4. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Microgramma