Micronutrient

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Micronutrients)

A més dels tres components essencials dels aliments, uns altres dos components bàsics de tota dieta són les vitamines i els minerals.

Una persona que consumeix una quantitat suficient de calories, però que té una carència d'aquests nutrients específics es pot posar malalta, i fins i tot morir. Per exemple, el ferro, que és un element imprescindible per a la síntesi de l'hemoglobina. El calci, que és necessari per al creixement i el manteniment dels ossos i les dents, està sempre present en l'organisme en quantitats suficients. També és necessari aportar una quantitat de vitamina D.

Les vitamines són composts específics que l'organisme no és capaç de sintetitzar. La vitamina A es troba implicada en la producció dels pigments fotosostenibles de la retina. La vitamina D es forma en la pell per acció del sol; però, a més, es troba present en l'oli del fetge dels peixos.

Entre les vitamines del grup B, n'hi ha algunes amb funcions poc clares o mecanismes d'accions indeterminades. Les vitamines del grup B1 es troben en el llevat i en els gèrmens del llevat. Les vitamines dels grups B2 i B3 intervenen en els sistemes enzimàtics. La vitamina i B1 i l'àcid fòlic es destrueixen en gran quantitat en el processament i la cocció dels aliments.

Un oligoelement és un element químic, biogenètic, la presència del qual és indispensable –bé que en petita quantitat– en el règim alimentari dels organismes perquè tinguin un bon funcionament; es troba en quantitats inferiors al 0,2% en la composició química dels éssers vius, i entre els quals es consideren essencials el coure, el zinc, el manganès, el molibdè, el seleni i l'estany.