Mikhaïl Kirponós

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Mikhail Kirponos)
Infotaula de personaMikhaïl Petrovitx Kirponos

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement12 gener 1892 Modifica el valor a Wikidata
Vertiivka (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort20 setembre 1941 Modifica el valor a Wikidata (49 anys)
Lòkhvitsia Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort en combat Modifica el valor a Wikidata (Ferida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaPark of Eternal Glory (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióAcadèmia Militar M. V. Frunze Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Activitat19151941
PartitPartit Comunista de la Unió Soviètica (1918–) Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatImperi Rus Imperi Rus
Bandera de la Unió Soviètica Unió Soviètica
Branca militarExèrcit Roig Exèrcit Roig
Rang militarCoronel General de l'Exèrcit Soviètic Coronel General
ConflictePrimera Guerra Mundial
Guerra Civil Russa
Guerra d'Hivern
Segona Guerra Mundial
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 208870099 Modifica el valor a Wikidata

Mikhaïl Petróvitx Kirponós (en rus Михаил Петрович Кирпонос; en ucraïnès Михайло Петрович Кирпонос, Mikhailo Petróvitx Kirponós) (12 de gener de 189220 de setembre de 1941) va ser un general ucraïnès de l'Exèrcit Roig. Havent guanyat la màxima condecoració militar soviètica, l'Estrella d'Or d'Heroi de la Unió Soviètica, per la seva habilitat i el seu coratge en comandar una divisió a la Campanya de Finlàndia de 1939-40, Kirponós és més recordat pel seu paper crucial en l'organització i el comandament de la defensa de la Ucraïna soviètica i Kíev durant els primers mesos de la invasió de la Unió Soviètica pels exèrcits de l'Eix, encapçalats per l'Alemanya Nazi.

Tot i que el desenvolupament inicial de la Gran Guerra Patriòtica va ser llargament catastròfic per a la Unió Soviètica, s'atribueix a Kirponós el fet de restaurar la capacitat de lluita a les unitats sota el seu comandament. Després d'un desordre complet de les defenses soviètiques davant l'avanç alemany, Kirponós organitzà la defensa de Kíev, que retardà significativament l'avanç nazi i desbaratà la blitzkrieg amb què Hitler planejava aconseguir una ràpida victòria a la guerra.

El general Kirponós morí en acció durant la defensa de Kíev, que els soviètics acabaren molt malament tant per l'aclaparador avantatge alemany com pels greus errors de Stalin i dels alts comandaments militats. Això no obstant, quan ja fa més de 16 anys de la caiguda de la Unió Soviètica, es té en gran consideració Kirponós tant a Ucraïna com a Rússia pel seu lideratge militar exemplar, el seu coratge i el seu valor.

Biografia[modifica]

Mikhaïl Kirponós s'uní a l'exèrcit el 1915 i prengué part en la Primera Guerra Mundial. El 1917 s'uní a l'Exèrcit Roig, va lluitar a la Guerra Civil Russa i es va afiliar al Partit Bolxevic el 1918.

El 1927 es graduà a l'Acadèmia Militar Frunze.

El 21 de març de 1940 rebé el títol d'Heroi de la Unió Soviètica per les seves accions durant la Guerra Soviètico-Finesa.

El febrer de 1941 va ser nomenat comandant del Districte Militar de Kíev, que s'estava transformant en el Front Sud-Oest, a l'inici de la Gran Guerra Patriòtica, on morí al setembre durant la defensa de la ciutat

Condecoracions[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mikhaïl Kirponós