Milícia Catalana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióMilícia Catalana
Moviment Patriòtic Català.png
Dades
Nom curt MC
Tipus organització armada
Ideologia política espanyolisme i nacionalcatolicisme
Religió catolicisme
Alineació política ultradreta
Història
Creació 1985
Dissolució dècada del 1990
Reemplaçat per Moviment Patriòtic Català
Activitat
Àrea d'operació Catalunya
Organització i govern
Seu 
Modifica les dades a Wikidata

Milícia Catalana fou una organització armada d'ultra dreta que va actuar al Principat de Catalunya des del 1985[1] i fins a principis de la dècada de 1990.[2] La irrupció d'aquest grup s'intenta explicar per l'aparició de manera paral·lela a l'Estat espanyol d'altres grups violents de caràcter dretà i nacionalista espanyol que perseguien que la reinstauració de la democràcia no suposés un auge irreversible dels moviments independentistes i socialistes.

En certa manera Milícia Catalana cercà jugar en relació a Terra Lliure un paper similar al del Batallón Vasco Español (BVE) davant d’ETA amb la finalitat de contrarestar la lluita armada de tall independentista i desgastar aquests moviments polítics.

Amb tot, els objectius terroristes d'aquest grup eren fonamentalment els locals de partits i associacions relacionades amb l’independentisme català (especialment de l'MDT o Moviment de Defensa de la Terra, l'expressió política més notòria de l'independentisme català extraparlamentari);[3] però també van ser objecte dels seus atacs algunes clíniques on es practicaven avortaments (l'any 1989, la Clínica Dexeus va patir desperfectes a la façana per una explosió atribuïda a Milícia Catalana),[4] bars gays i bars de top-less (http://www.naciodigital.cat/noticia/86576/detingut/cordova/capella/ultra/lleida/presumpte/abus/menors). De la mateixa manera, van patir les amenaces i la intimidació d'aquest grup col·lectius d'esquerra alternativa i aquells que satiritzaven amb el catolicisme, com és el cas d’Els Joglars,[5] una coneguda companyia de teatre.

Aquesta preferència per determinats blancs (centres catalanistes, clíniques avortistes, etc.) s'explica per la ideologia de la qual bevia Milícia Catalana. Tot i les informacions que apuntaven que aquesta organització va rebre el suport i impuls de les forces de seguretat espanyoles[6][7][2] (l'independentisme català així ho ha denunciat en algunes ocasions),[3] Milícia Catalana distava de ser un grup despolititzat. De fet, tant aquest grup armat com el partit que l'ha succeït, el Moviment Patriòtic Català, tenien les següents idees-força: unitat d'Espanya; respecte per la catalanitat sempre deslligada del dret dels Països Catalans a tenir un estat independent així com subordinada a la idea de nació espanyola; defensa del catolicisme com a única religió vertadera; vigència de la moral catòlica tradicional a l'hora de legislar i organitzar la societat.

Avui en dia, Milícia Catalana ja no actua malgrat no haver-se declarat com a dissolta. Pel que fa al record d'aquest nom en l'actualitat, hi ha un consens general a l'hora de constatar-ne un gran desconeixement per part de la ciutadania catalana, realitat que contrasta amb el fet que la ja desapareguda Terra Lliure hagi aconseguit fer-se un lloc en l'imaginari col·lectiu de gran part de la societat i especialment dels sectors més catalanistes.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Imatges[modifica]