Mil angular

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'unitatMil angular
Tipusunitat auxiliar i unitat d'angle modifica
Unitat deangle modifica
Conversions d'unitats
A unitats del SI0,001 rad modifica
Divisió d'artilleria en 6400 mil angular

El mil angular (o mil·lèssima angular, o per mil d'artilleria) és una unitat de mesura d'angles utilitzada en l'àmbit militar, principalment en instruments d'orientació i senyalització. El seu símbol és una "m" creuada a 30 graus.

Els batallons d'artilleria de molts països utilitzen el mil com a unitat de mesura angular, encara que hi ha tres definicions diferents.

Entre els països membres de l'OTAN, incloent Canadà, el mil es defineix com 1/6400 d'una revolució (360°). La unitat rep el seu nom a partir del mili-radian, i s'hi acosta amb un error proper al 18‰ (rigorosament, un mil·lèsim de 2π radiants seria igual a 2*π* 000 = 6283 mil·lèsims).

Per convenció, es va triar un nombre rodó, 6400, ja que té l'avantatge que es pot construir un "mesurador de fortuna" doblegant un full de paper (circular) sis vegades consecutives (atès que ).

Una diferència d'un mil a un quilòmetre de distància és aproximadament un metre.

Valors del "mil angular"[modifica]

Hi ha 1600 mils en 90°, és a dir el 17,8 mils en un grau (1 mil = 3.375 minuts d'arc). El mil també s'utilitza en el tir amb rifle de precisió, La retícula del visor telescòpic d'aquests fusells està graduada quasi sempre en mils.

El mil soviètic equival a 1/6000 'una revolució, un valor que té l'avantatge de ser més fàcilment convertible en graus (un mil soviètic = 0,06 °).

El mil suec equival a 1/6300 d'una revolució, un valor que té l'avantatge de ser una millor aproximació de miliradian (error de 3‰).

Aquesta unitat també permet una aproximació de les distàncies sense haver de fer càlculs trigonomètriques dels angles emprant la funció tangent.

Vegeu també[modifica]