Ministeri de Finances d'Andorra

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióMinisteri de Finances d'Andorra
Dades
Tipusministeri
Història
ReemplaçaMinisteri de Finances, Comerç i Indústria d'Andorra Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ÀmbitAndorra Andorra
Governança corporativa
Seu 
MinistreÈric Jover Comas
DivisionsDepartament d'Intervenció General
Departament de Pressupost i Patrimoni
Departament de Tributs i de Fronteres

Lloc webfinances.ad

El Ministeri de Finances d'Andorra és el departament ministerial del Govern d'Andorra encarregat de regular el sector financer. El ministre de Finances actual és Èric Jover Comas.

Composició[modifica]

Departament d'Intervenció General[modifica]

El Departament d'intervenció General és el centre director de la comptabilitat administrativa i s'encarrega de fiscalitzar els actes de l'Administració, d'acord amb les normes establertes dins del marc de la comptabilitat pública.

Cap de departament: Sra. Meritxell Bonell Tuset, Interventora General

Departament de Pressupost i Patrimoni[modifica]

El Departament de Pressupost i Patrimoni, elabora les propostes de pressupost, gestiona l'execució pressupostària i el patrimoni de l'Administració.

Cap de departament: Sr. Salustià Chato Ciprés, Director

Departament de Tributs i de Fronteres[modifica]

El Departament de Tributs i de Fronteres és l'organització administrativa responsable de l'aplicació efectiva del sistema tributari de l'Administració general i del sistema duaner, i de les gestions que es puguin establir per llei o conveni amb altres administracions i estats.

Cap de departament: Sr. Albert Hinojosa Besolí, Director General

Departaments[modifica]

Departament d'Intervenció General[modifica]

La missió general del departament és la fiscalització dels actes de l'Administració tot vetllant perquè es compleixin les normes establertes en el marc de la comptabilitat pública.

Mitjançant la interrelació amb tots el departaments de l'Administració revisa els registres comptables d'ingressos i despeses, forma i redacta els comptes generals i sotmet a Govern el pla general de comptabilitat pública que determina l'estructura, la justificació, la tramitació i l'obligació de retre comptes que han de ser aprovats al Consell General.

El departament és titular dels controls de legalitat, d'oportunitat econòmica i financer i en relació a la contractació d'obres, serveis, subministraments i adquisicions dictamina sobre els projectes de contractes i adquisicions de tota mena.

Departament de Pressupost i Patrimoni[modifica]

La missió del departament és coordinar i gestionar l'elaboració del Pressupost de despeses i ingressos del Govern d'Andorra, així com el control de la seva execució, la gestió de les assegurances de Govern, el manteniment de l'inventari dels béns de l'Administració i la coordinació de la comptabilització del Patrimoni de Govern.

El departament està organitzat en dues àrees, la pressupostària i la patrimonial, cadascuna de les quals té atribuïdes diverses funcions.

Departament de Tributs i de Fronteres[modifica]

El Departament de Tributs i de Fronteres és l'organització administrativa responsable de l'aplicació efectiva del sistema tributari de l'Administració general i del sistema duaner, i de les gestions que es puguin establir per llei o conveni amb altres administracions i estats.

Llista de ministres de Finances[modifica]

Legislatura Nom Inici mandat Fi mandat Partit polític
Ministeri de Finances, Comerç i Indústria (-1992)
1989–1992 Roda de premsa consellera Mar Serna - cap de Govern d'Andorra Jaume Bartumeu 01.jpg Jaume Bartumeu Cassany 22 de gener de 1990 8 de maig de 1992 Independent
Ministeri de Finances (1992-2009)
constituent Silver - replace this image male.svg Josep Casal Casal 8 de maig de 1992 22 de desembre de 1994 Agrupament Nacional Democràtic
I
Silver - replace this image male.svg Susagna Arasanz Serra 22 de desembre de 1994 12 d'abril de 2001 Partit Liberal d'Andorra
II
III Silver - replace this image male.svg Mireia Maestre Cortadella 12 d'abril de 2001 7 de juny de 2005
IV Silver - replace this image male.svg Ferran Mirapeix Lucas 7 de juny de 2005 8 de juny de 2009
Ministeri d'Economia i Finances (2009-2011)
V Pere López Agràs 2017.jpg Pere López Agràs 8 de juny de 2009 13 de maig de 2011 Partit Socialdemòcrata
Ministeri de Finances i Funció Pública (2011-2015)[1]
VI Silver - replace this image male.svg Jordi Cinca Mateos 13 de maig de 2011 1 d'abril de 2015 Demòcrates per Andorra
Ministeri de Finances (2015-actualitat)[2]
VII Silver - replace this image male.svg Jordi Cinca Mateos 1 d'abril de 2015 22 de maig de 2019 Demòcrates per Andorra
VIII Eric Jover a l'assemblea de l'OSCE (retallat).jpg Èric Jover Comas 22 de maig de 2019[3] en el càrrec Demòcrates per Andorra

Referències[modifica]