Miquel Comalada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMiquel Comalada
Biografia
Naixementsegle XV Modifica el valor a Wikidata
valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XVI Modifica el valor a Wikidata
valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescriptor, monjo Modifica el valor a Wikidata

Miquel Comalada (segle xv – segle xvi) va ser un escriptor i religiós català. Va ser monjo al monestir de Sant Jeroni de Barcelona.[1] Se'l considera autor de l'obra Espill de la vida religiosa, publicada el 1515.

Aquesta obra, escrita en un to simbòlic, és una mostra important del moviment conegut com a Devotio Moderna i que a partir del segle xvi es va desenvolupar d'una manera considerable. Es va substituir la meditació basada en la contemplació dels passatges de l'Evangeli per l'oració metòdica i els recursos psicològics. El llibre té una estructura antiga, influenciada per l'obra de Ramon Llull, i s'hi troben els indicis d'una nova espiritualitat.

Està composta per dues parts que es complementen entre si. En la primera part es desenvolupa el tema de la doctrina i les condicions que té la contemplació mística. La segona part està formada per un compendi sobre l'oració contemplativa. El llenguatge utilitzat és senzill i s'utilitza el recurs del diàleg per aconseguir mantenir l'interès per part dels lectors. Als segles XVI i XVII se'n van realitzar traduccions a diversos idiomes com l'alemany, l'italià, el castellà, el portuguès o el llatí.[2]

Referències[modifica]

  1. Jordi Rubió i Balaguer. Humanisme i Renaixement. L'Abadia de Montserrat, 1 gener 1990, p. 136–. ISBN 978-84-7826-148-2. 
  2. Miscel·lània Joan Veny. L'Abadia de Montserrat, 2005, p. 47–. ISBN 978-84-8415-737-3.