Miren Ibarguren

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMiren Ibarguren

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(eu) Miren Ibarguren Agudo Modifica el valor a Wikidata
23 maig 1980 Modifica el valor a Wikidata (43 anys)
Sant Sebastià (Guipúscoa) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat2003 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugeAlberto Caballero Modifica el valor a Wikidata
ParellaAitor Luna (2008–2011)
Alberto Caballero (2012–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmiren-ibarguren.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm2009186 Allocine: 264117 TMDB.org: 560247
Twitter (X): mirenibarguren Instagram: mirenib Modifica el valor a Wikidata

Miren Ibarguren (Sant Sebastià, 10 de desembre de 1980) és una actriu basca. Va començar amb la sèrie Goenkale d'Euskal Telebista i ha participat en diverses sèries de televisió encarnant personatges com el de Sonia a Escenas de Matrimonio, Soraya a Aída, Marga a Anclados o Yoli a La que se avecina.

Biografia[modifica]

L'actriu ha treballat sobretot a la televisió, encara que també ha intervingut en algunes pel·lícules i fins i tot en una obra de teatre. Els seus primers passos van ser en la pantalla petita, a Euskal Telebista, on va participar en la sèrie Goenkale interpretant a la criada de Maria Luisa, paper que la va convertir en un rostre molt familiar entre els teleespectadors del País Basc.

L'any 2004 va donar el salt a la televisió estatal quan va intervenir en un capítol de la sèrie Aquí no hay quien viva, i, a l'any següent, va ser contractada per treballar a A tortas con la vida, on va encarnar el personatge de Paula durant 23 episodis, fins a l'any 2006. Va ser l'any 2007 que l'actriu va aconseguir una gran popularitat, amb el seu paper de Sonia Valcárcel a la sèrie Escenas de matrimonio.

En aquest mateix any es va produir el seu debut en el cinema, quan el director Emilio Martínez Lázaro li va oferir un paper en la seva pel·lícula Las trece rosas, en la qual Miren feia el paper de Joaquina, basada en una història real sobre un grup de dones executades un cop finalitzada la Guerra Civil espanyola, acusades de pertànyer al bàndol republicà.

L'any 2008 va participar en Revelados, costat de l'actriu Ana de Armas, i es va incorporar també a la sèrie Aída, donant vida a la desapareguda filla gran de la protagonista, Soraya García. L'any 2009 va treballar en un curtmetratge, Burbuja, en el paper de Marga. I aquest mateix any es va produir el seu debut teatral, ja que va representar sobre dels escenaris l'obra Mi primera vez.

L'any 2010 torna al cinema de la mà del director David Serrano, a la pel·lícula Una hora más en Canarias, en el paper d'Elena. I a l'any següent va treballa en el llargmetratge del director Roberto Santiago ¿Estás ahí?. En el qual comparteix cartell amb actors com Gorka Otxoa i Carme Elías.

L'any 2009 Ibarguren fou nominada al Premi Ercilla de teatre pel seu treball en l'obra Mi primera vez, i, l'any següent, va tenir també una nominació al Premi Lluna de Islantilla a la millor actriu al Festival Internacional de Cinema Baix la Lluna Islantilla Cinefórum per la seva interpretació en el curtmetratge Burbuja.[1]

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Televisió[modifica]

Teatre[modifica]

Publicitat[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Any Premi Categoria Títol Resultat
2009 Premio Ercilla Millor interpretació femenina Mi primera vez Nominada
2010 Premio Luna de Islantilla en el Festival Internacional de Cine Bajo la Luna Islantilla Cinefórum[3] Millor actriu Burbuja Nominada
2013 Premi Atv, Espanya Millor actriu Aída Nominada

Referències[modifica]

  1. «Biografía de Miren Ibarburen» (en castellà). biografias. [Consulta: 7 febrer 2014].
  2. Fitxa tècnica del curtmetratge Burbuja, nominat al Festival de Cine Iberoamericà de Huelva Arxivat 2010-12-14 a Wayback Machine. (castellà)
  3. «Histórico de ganadores y nominados del Islantilla Cinefórum» (en castellà). islantilla. Arxivat de l'original el 28 de setembre 2011. [Consulta: 7 febrer 2014].

Enllaços externs[modifica]