Mirian de Kakhètia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMirian de Kakhètia
Biografia
Naixementsegle VIII Modifica el valor a Wikidata
Mort741 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsGurandukht (en) Tradueix, NN of Kakheti (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareEsteve II de Kakhètia Modifica el valor a Wikidata

Mirian o Mihr I de Kakhètia fou un príncep de Kakhètia de la dinastia cosròida que va regnar entre 736 i 741 segons la cronologia rectificada de Cyrille Toumanoff.[1]

Segons la Crònica georgiana, Mihr era el fill gran del príncep Esteve II de Kakhètia (685-736) i va regnar 5 anys.[2]

Sempre segons aquesta mateixa Crònica, el príncep Esteve Étienne ii va compartir entre els seus fils el tresor reial format per or, diners i pedreria abans de refugiar-se amb el seu fils gran a Egrissi (Geòrgia occidental), després d'haver amagat els tresors de les esglésies, davant de l'atac dels àrabs. Va confiar l'altra meitat del tresor reial al seu segon fill, el futur Artxil I de Kakhètia el Màrtir, que va restar a Kakhètia.[3] El regnat de Mirian fou breu : greument ferit en el moment d'un combat contra les forces àrabs, va morir deixant el tron al seu germà.

Descendència[modifica]

Mihr, sense descendència viril, va confiar igualment a Artxil la cura de casar les seves set filles recordant-li que « mai no hem donat les nostres filles a eristhavis sinó a reis o a alguns parents vinguts de Pèrsia com Peroz a qui Mirian va donar la seva per esposa».[4]

La Crònica no ha conservat els noms de les set princeses però precisa en detall els dels marits que els van ser atribuïts pel seu oncle Artxil I :

Notes i referències[modifica]

  1. Cyrille Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle : Tables généalogiques et chronologiques, Rome, 1990, p. 546.
  2. Segons la Chronique géorgienne, va regnar del 663 al 668.
  3. Marie-Félicité Brosset, Histoire la Géorgie, p. 237.
  4. Marie-Félicité Brosset, op. cit., p. 244.
  5. Cyrille Toumanoff estima que es tracta d'un Mihrànida de la família dels « Vitaxes de Gogarene » (Cyrille Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle : Tables généalogiques et chronologiques, Rome, 1990, p. 381).
  6. Cyrille Toumanoff estima que es tracta d'un Mihranide de la família de prínceps de Gardam (Cyrille Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle : Tables généalogiques et chronologiques, Rome, 1990, p. 381).

Bibliografia[modifica]

  • Cyrille Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle : Tables généalogiques et chronologiques, Rome, 1990, p. 380-381 et 546.
  • Marie-Félicité Brosset, Histoire de la Géorgie depuis l'Antiquité jusqu’au XIXe siècle, v. 1-7, Saint-Pétersbourg, 1848-58 (lire ce livre avec Google Books : [1], [2]), p. 237-247.