Mizostòmides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Mizostòmids)
Infotaula d'ésser viuMizostòmides
Myzostomida Modifica el valor a Wikidata

Myzostoma fuscomaculata en el seu hoste, el crinoïdeu Tropiometra carinata Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
FílumAnnelida
ClassePolychaeta
OrdreMyzostomida Modifica el valor a Wikidata
von Graff, 1877

Els mizostòmides (Myzostomida) són un grup de petits anèl·lids que parasiten equinoderms, sobre tot crinoïdeus. Van ser descrits per primera vegada en 1827 per Rudolf Leuckart. La seva filiació és incerta; per a alguns autors no són més que un ordre pertanyent a la classe Polychaeta.

Característiques[modifica]

La forma típica dels mizostòmids és aplanada i arrodonida amb una prima vora des del qual es perllonguen radialment delicats pèls anomenats cirrus. La superfície dorsal és suau i en la ventral existeixen cinc parells de parapodis dotats de garfis amb els quals s'aferren a l'hoste. Posseeixen a més quatre òrgans xucladors aparentment amb capacitat sensorial. La boca i l'anus solen estar en els extrems de la superfície ventral dels animals. La majoria són hermafrodites amb òrgans reproductors rudimentaris. Algunes espècies es desplacen en el cos de l'hoste, mentre unes altres romanen aferrades als òrgans diana d'aquest.

Taxonomia[modifica]

Segons WoMRS els mizostòmids son un ordre incertae sedis, és a dir, no assignat a cap classe, que inclou set famílies:[1]

Referències[modifica]

  1. «WoRMS - World Register of Marine Species - Myzostomida» (en anglès). [Consulta: 4 febrer 2021].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mizostòmides