Moció de censura

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
El Primer Ministre del Regne Unit Frederick North, va ser el primer cap de govern que va dimitir després d'una moció de censura

Per mitjà de la moció de censura un parlament o un ple municipal pot exigir la responsabilitat política al poder executiu.[1]

La moció de censura segons la Constitució Espanyola[modifica]

Es coneix com a censura a l'ús del poder, per part de l'Estat o d'algun grup influent, per a controlar la llibertat d'expressió. La censura criminalitza certes accions o la seva comunicació. En un sentit modern, la censura consisteix en qualsevol intent de prohibir la informació, els punts de vista o formes d'expressió, com ara l'art o la parla vulgar. La censura es porta a terme amb la finalitat de mantenir l'statu quo, controlar el desenvolupament d'una societat, o suprimir la disconformitat d'un poble sotmès. Per això, és molt comú la censura en la religió, els clubs i grups socials, i els governs. No obstant això, també existeixen molts grups en defensa dels drets civils, que s'oposen a la censura.

Segons l'article 113 de la Constitució Espanyola el Congrés dels Diputats pot exigir responsabilitat política al Govern per mitjà de l'adopció per majoria absoluta de la moció de censura, que ha de ser proposada per almenys una desena part dels diputats, i ha d'incloure un candidat a la Presidència del Govern. Entre la presentació de la moció de censura i la seva votació han de passar almenys cinc dies. Dins els dos primers dies es poden presentar mocions alternatives. Si la moció no és aprovada no es pot tornar a presentar dins el mateix període de sessions. Si el Congrés aprova la moció de censura el Govern presentarà la seva dimissió al Rei, i es nomenarà al candidat inclòs en la moció.

La moció de censura a Catalunya[modifica]

Ple municipal a Gallifa el 30/3/2013. En la moció de censura, Jordi Fornas perdé la batllia que havia obtingut el 2011.

En el cas de Catalunya el Parlament pot exigir el cessament del President de la Generalitat de Catalunya, i del Consell Executiu. La moció de censura ha d’ésser proposada com a mínim per una cinquena part dels diputats o per dos grups parlamentaris i ha d’incloure un candidat o candidata a la presidència de la Generalitat, que ha d’haver acceptat la candidatura. Admesa a tràmit, el president del Parlament ho comunica al president de la Generalitat, i als portaveus dels grups parlamentaris per si volen presentar mocions alternatives. Després es convoca un ple amb l'única finalitat de debatre i votar la moció de censura i, si escau, les alternatives. Per ser aprovada ha de ser votada per la majoria absoluta dels diputats. En aquest cas el President i el Govern de la Generalitat cessen i el candidat a la presidència és investit del càrrec. Si la moció de censura, o les alternatives, no s'aproven pel Parlament, els signataris no en podran presentar cap més durant el mateix període de sessions. Per presentar una nova moció de censura ha de passar un mes des de la votació de l'anterior.

Referències[modifica]

  1. «moció de censura | enciclopèdia.cat» (en ca). [Consulta: 20 setembre 2018].

Vegeu també[modifica]